Mesele AŞK ve ŞEHİR ise ilk üçün arasında ROMA vardır mutlaka




Piazza di Trevi… Meşhur Aşk Çeşmesi meydanı… Roma deyince akla gelenlerin başında elbette Fontana di Trevi yani Aşk Çeşmesi var. Trevi Çeşmesi’ne en yakın metro durağı ise “Barberini” Bozuk paralarınız ile gelmelisiniz buraya. Zira Aşk Çeşmesi‘ne para atıp, dilek dilemek buranın en özel ritüeli…
Aşk Çeşmesi’ne soldan bozuk para atan kişi bir gün, Roma’ya dönermiş deniyor. Bu benim için gerçekleşmiş bir dilek. Bir yıl sonra yeniden Roma’ya geldim. Eğer 2 tane bozuk para atarsanız bu size şans, sağdan atılan para ise size aşk getiriyormuş. Atılan bu paralar belirli aralıklarla toplanarak yardım kuruluşlarında kullanılıyormuş. Çeşme o kadar kalabalık oluyor ki, bazen para atmak için de fotoğraf çektirmek için de yer bulamıyorsunuz. Bu nedenle sabah erken saatlerde ya da akşam üzeri gelmenizi tavsiye ederim. Çok daha tenha olduğunu göreceksiniz. Ayrıca hava karardığında da çok keyifli oluyor.

Nedir bu Aşk Çeşmesi?
Bu şehirde çok fazla çeşme var. Hepsi ayrı güzel ama Roma’daki en büyük ve en ünlü barok çeşme burası. Fontana di Trevi (Aşk Çeşmesi) Mimar Salvi (1735) tarafından yapılmış. Sonraki yıllarda Bernini, çeşmenin yönünü Quirinal Sarayı’na doğru çevirmiş ve Papa’nın çeşmenin görüntüsünün tadını çıkarmasını sağlamış. Peki Trevi Çeşmesi üzerindeki figürlerin anlamı ne dersiniz? En önemli temel figür deniz tanrısı Neptün. Neptün’ün iki yanında iki tane Triton var. Birisi bir deniz atına diğeri daha sakin bir hayvana liderlik ediyor gibi görünüyor. Çeşmenin ilk katlarından birinde bulunan kız figürü ise su kemerine adını veren bakireyi temsil ediyormuş. Kayalık bir kısmı da olan deniz kenarı canlandırılmaya çalışılmış. Figürler arasında Poseidon’un araba kullanırken hali de var. Dört sütununda soldan sağa doğru“Meyve Bolluğu”, “Tarlaların Verimliliği”, “Sonbaharın Zenginliği” ve “Bahçelerin Zenginliği” heykelleri var.
Sevda Serbest


Yorumlar