ATATÜRK 101 YILDIR DÜNYAYA KAPAK OLUYOR!

Mustafa Kemal Atatürk, 101 yıl önce bugün TIME dergisine kapak olmuştu.



O günlerde Türkler için “Türkler nerede kendisinin efendisi olmuştur? Cehennemde” şeklinde aşağılayıcı bir cümle kullanılıyordu. Mustafa Kemal Paşa o kalıbı da verdiği cevapla yıkıyordu. “Türkler, Türkiye’de kendisinin efendisi olmuştur.” TIME Dergisinde, Mustafa Kemal Paşa için şu övgü dolu sözlere yer verilmişti:
Mustafa Kemal Paşa, ‘Türk nerede kendi kendisinin efendisidir?’ sorusuna verilen ‘Cehennemde’ yanıtının yerine ‘Türkiye’de!’ diyerek bir ön yargıyı değiştirmiştir. Bu sözler Kemal’in politikasının temel özelliklerini özetler. Mustafa Kemal, insanları yabancı otoriteye kölece boyun eğme batağından kurtardı, onları doğuştan gelen niteliklerinin farkına varmaya, düşünce ve eylemde bağımsızlığa kavuşturdu. Kemal, birbiriyle çelişen iftiralar potasından lekelenmemiş bir itibarla çıktı. Bu çılgın raporların bazıları onu ülkesine ihanet etmekten “Yabancı” olmaya kadar her şeyle suçladı. Kemal saf bir Türk’tür ve modern Türkiye’nin çekirdeği olduğunu tüm dünyaya kanıtlamıştır. O, mesleğine sadık kalarak ün kazanmış, iyi bir profesyonel asker tipidir. Profesör Arnold J. Toynbee, Yunanistan ve Türkiye’de Batı Sorunu’nda kendisi hakkında şöyle diyor:
‘Bir Türk Anadolu’da daha iyi bir dünya beklemeye gerek kalmadan kendi kendisinin efendisi olabileceğini kişisel bir gösteriyle kanıtladı ve onun ilhamıyla ulusal hareket canlandı.’
Hiç şüphesiz Mustafa Kemal Paşa, çağdaş tarihin en büyük şahsiyetlerinden biridir.

(Aykırı)

Yorumlar