BREZİLYA 18 YIL ÖNCE BUGÜN, MARCOS'U UZAYA GÖNDERMİŞTİ. KEŞKE AK PARTİ'NİN SEÇİM KAMPANYASINA O GELSEYDİ!

 

BBC’nin 30 Mart 2006’da haberi, 18 yıl sonra tekrarlamanın ne anlamı var?

Demeyin öyle.

Bir anlamı var ki, paylaşıyorum işte!

 Kendi uzay programı üç yıl önceki kazayla kesintiye uğrayan Brezilya, bu kez uzaya sadece astronot gönderdi. Brezilyalı astronot Marcos Pontes'in yanı sıra, Amerikalı ve Rus astronotları da taşıyan Rus Soyuz uzay aracı başarıyla fırlatıldı.

Ülkenin uzaya giden ilk astronotunu taşıyan roketin Kazakistan'daki Rus üssünden fırlatılışı Brezilya televizyonlarından canlı yayınlandı. Bu yolculuk ile Marcos Pontes'in çocukluk hayalleri de gerçekleşmiş oldu. Pontes tam sekiz yıldır bugün için hazırlanıyordu.

Yanına Brezilya bayrağının yanı sıra, milli takımın bayrağını da alan Pontes, bunun Dünya Kupası'nda Brezilya milli takımına uğur getirmesini umduğunu söyledi.

Roketin fırlatılmasıyla birlikte, Pontes'in üste bulunan 84 yaşındaki babası ve ailesinin diğer üyeleri çılgınca alkışlamaya başladılar. Pontes'in 8 günlük yolculuğunun, kendi uzay programı bir kazayla kesintiye uğrayan Brezilya için de moral olacağı umuluyor.

Üç yıl önce Brezilya'da üretilen ve yörüngeye uydu taşımak amacıyla fırlatılan bir roket infilak etmiş, 21 teknisyen hayatını kaybetmişti. Brezilyalı astronot Marcos Pontes'in uzay yolculuğunu eleştirenler de var. Eleştirilerin dayanak noktası da, projenin 10 milyon dolara mal olması.

 

Brezilya’nın 18 yıl önce yaptığı şeyi aynen gerçekleştirince Türkiye, bayraklar “yerçekimi yasasını bulmuşçasına” havaya kalktı ya…

Bundan âlâ “anlam” mı olur?

Bu arada “aynen” sözcüğünü kullanarak iki vahim hata yaptım.

Birincisi, Brezilyalı astronotun gezisi 10 milyon dolara mal olmuş. Bizimkisi “elbette şanımıza yakışır” biçimde 55 milyon dolara…

Ve ikincisi, Marcos Pontes şehir şehir bir kahraman edası ile dolaştırıldı mı Brezilya’da, onu bilmiyorum. Fakat Türk astronot Alper Gezeravcı gibi, bir siyasi partinin seçim kampanyasına katılarak, örnekse İzmir’de AK Parti başkan adayı Hamza Dağ’la poz poz fotoğraf çektirdiğine hiç mi hiç ihtimal vermiyorum!



Yorumlar