ALFRED HİTCHCOCK VE MUHSİN ERTUĞRUL 29 NİSAN’DA VE BİR YIL ARAYLA AYRILMIŞTI ARAMIZDAN / günlerden 29 nisan


 

Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen, sinema alanında da Türkiye'de ilk önemli katkıları gerçekleştiren Muhsin Ertuğrul; 1922-1939 yılları arasında Türkiye'de film yapan tek kişi olmuştu.

23 Nisan 1979'da Ege Üniversitesi’nce ve fahri doktor payesi almak ve sanat yaşamının 70. yıl kutlamalarına katılmak üzere gittiği İzmir'de, 29 Nisan günü kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Türk sineması, ilk uluslararası ödülünü Muhsin Ertuğrul'un Nâzım Hikmet'le birlikte çektiği Leblebici Horhor Ağa adlı filmle kazanmış, film 1923 yılında, 2. Venedik Film Festivali'nde Onur Madalyası ile ödüllendirilmişti.

Yıl 1919’dur.

Almanya'da, ülkeye yeni gelmiş bulunan Nabi Zeki (Ekemen) ile Hamburg'da tanışır ve İstanbul Film (Stambul-Film G.m.b.H.) şirketini kurarlar.

Çekmeye karar verdikleri ilk film, o sırada okuduğu Fransız yazarı Maurice Level’in “L'Angoisse” adlı kitabının uyarlamasıdır ve bu filmde hem senarist, hem yönetmen, hem de başrolde oyuncusu olur.

Anılarını şöyle anlatıyor:

Olay Fransa'da geçtiği için Almanca yazılar görülmeyen çevre ve görüntüler gerekiyordu. Film gereği, giyotin kurmak için Kreuzuerg tepesindeki parkı seçtik. Ne var ki, Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan işsiz Berlin halkı o tepede bir giyotin kurulmasını istemedi, film çekmemize engel oldu. Berlin halkının psikolojisini iyi tartan yardımcım Riemann, onlara şöyle seslendi:

-      Arkadaşlar, bu filmi çeviren İstanbul Film yeni bir kuruluştur. Bu işsizlik döneminde benim gibi cepheden yeni dönmüş işsizlere çalışma olanağı sağlayan böyle bir kuruluşa yardım edeceğinize, nasıl engel olur, güçlük çıkarırsınız?

Söylevin etkisi hemen görüldü. Biraz önce yükseltiler üstünde

yıktıkları giyotini hem de kendileri yardım ederek yeniden kurdular ve bize yardımcı olmak için adeta yarışa girdiler.

Muhsin Ertuğrul daha sonra Türkiye’ye dönmese, Avrupa’da veya ABD’de yaşasa; belki de kendisinden 7 yaş küçük ve yine kendisinden bir yıl sonra, 29 Nisan 1980’de hayatını kaybeden Sir Alfred Joseph Hitchcock gibi, şöhreti dünyaya yayılmış biri olurdu.

ÖNEMLİ NOT: Alfred Hitchcock ve Muhsin Ertuğrul'un bu fotoğrafları Ara Güler tarafından çekilmişti...

 

GİDEN GİTTİĞİ İLE KALIYOR

6 Şubat depremlerinde yıkılan, 51 kişinin hayatını kaybettiği Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı davasında tutuklu yargılanan dört sanıktan üçü tahliye edildi. Cumhuriyet'e konuşan Avukat Figen Peri, "Binanın çökmesine neden olan unsurlardan bir tanesi ana taşıyıcı S11 kolonunun zemin kattaki dükkanlar seviyesinden kesilmesidir. Buna karşın tutuklu sanıkların tahliye edilmesi kabul edilemez" dedi.




OLMADI, YAKIŞMADI

Göztepe’nin Süper Lig’e çıkmasının ardından İzmir'de taraftarlar kulübün önünde ve sahilde kutlamalar gerçekleştirdi. Ancak, gecenin ilerleyen saatlerde istenmeyen görüntüler oluştu. Göztepe'de meydan savaşını andıran kavga çıktı.




ADİSYONLAR ARTIK DAHA PAHALI

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ uyarınca, restoran ve kafelerin sattıkları yiyecek ve içecekler için uygulanan KDV oranı Mayıs ayı başından itibaren %8'den %10'a yükseltilecek. Söz konusu oran alkollü içkiler içinse %20 olarak uygulanacak.

 

PARALAR BULUTA YÜKLENİYOR

Google, bulut bilişimine artan talebi karşılamak için 3 milyar dolar yatırım yaparak ABD'nin Indiana eyaletinde bir veri merkezi kampüsü kuracağını açıkladı.  Google'dan bir gün önce Amazon da Indiana'da veri merkezi kurmak için 11 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı.

 

LİMAK’A KİMSE DOKUNAMAZ!

Antalya Limak Lara Hotel yabancılara çok daha uygun fiyatlı konaklama imkanı sununca bir vatandaş İngiliz web sitesi üzerinden rezervasyon yaptırdı. İşletme müşterinin Türk olduğunu fark edince 120 Euro “milliyet farkı ücreti" aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Antalya'da bir otelde yaşanan ve sosyal medyaya da yansıyan otel rezervasyonuna yönelik olarak Bakanlığımızca otelden resmi savunması istenmiş ve yapılacak denetim için kontrolör görevlendirilmiştir. Otelde yapılacak denetim ve incelemenin ardından yasal mevzuat gereği cezai işlem uygulanacaktır" denildi. Konu ile ilgili Limak Lara Otel adına yapılan açıklamada ise “Öncelikle yanlış anlaşılmalara sebep olan ‘milliyet farkı’ ifadesi nedeniyle kamuoyundan samimiyetle özür diliyoruz. Amacını aşan bu ifadenin dikkatsizlik nedeniyle ve hassasiyetler öngörülemeden kullanılması hepimizi derinden üzmüştür” denildi.

Bakmayın siz araştırma/soruşturma açıklamalarına ve özür beyanlarına. Limak dokunulmazdır.

 

BİR PROZAC KÖYÜ: DOMATES BİBER DEPRESYON

“Depresyonu bir burjuva hastalığı olarak bilip, kentliliğe lanet okuyarak köye gidip domates yetiştirmek istiyoruz ya hani, kendi ürettiğimizi tüketmek falan. İşte gitmediğimiz görmediğimiz o köylerden birinde en çok tüketilen şey Prozac.




DİĞER 29 NİSAN’LAR…

  • 1951 - Helsinki'de serbest stil kategorisinde ilk defa düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nı Türk Millî Takımı kazandı.
  • 1955 - Güney Vietnam'da iç savaş başladı.
  • 1968 - Hair Müzikali, Broadway'de perdelerini açtı.
  • 1991 - Bangladeş'te meydana gelen kasırga, en az 138.000 kişinin ölümüne ve 10 milyon kişinin evsiz kalmasına neden oldu.
  • 1992 - Los Angeles'ta çıkan halk ayaklanmasında, üç gün içinde 54 kişi öldü ve yüzlerce bina tahrip edildi.
  • 2004 - Oldsmobile, son otomobilini üretti. Şirket, tam 107 yıldır otomobil üretimi yapıyordu.

29 NİSAN’DA DOĞANLAR…

  • 1880 - Ali Fethi Okyar, Türk asker ve siyaset adamı (ö. 1943)
  • 1943 - İlker Başbuğ, Türk orgeneral ve 26. Genelkurmay Başkanı
  • 1957 - Daniel Day-Lewis, İngiliz oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü sahibi
  • 1958 - Michelle Pfeiffer, Amerikalı sinema oyuncusu
  • 1963 - Aykut Gürel, Türk besteci ve müzisyen
  • 1969 - İzel Çeliköz, Türk şarkıcı

  29 NİSAN’DA ÖLENLER…

  • 2014 - Bob Hoskins, İngiliz aktör (d. 1942)
  • 2018 - Özden Örnek, Türk asker ve Deniz Kuvvetleri'nin 20. Komutanı (d. 1943)
  • 2019 - Dilber Ay, Türk şarkıcı, söz yazarı ve sunucu (d. 1956)
  • 2020 - İrrfan Khan, Hint aktörü (d. 1967)

Yorumlar