ORADA GÜNEŞ TUTULMASI VAR, BURADA AKIL TUTULMASI



New York Üniversitesi Kültür ve İnsan Gelişimi Fakültesi Uygulamalı Psikoloji bölümünde öğretim üyesi Prof. Selçuk Şirin hocam “Birkaç saatlik bir doğa olayı nasıl 6 Milyar $ turizm gelirine dönüştürülür? Texas güneş tutulmasıyla ekonomisini düzeltirken ben memleketin dört bir yanındaki doğal/tarihi potansiyelini düşünüyorum” derken, ben de birkaç vites daha ileri atıp, hem o potansiyelin neden değerlendirilemediğini, hem de başka şeyleri düşünüyordum.

Mesela Oğuz Demir yine ABD’de “ABD'de bonfile et fiyatının 3 yılda, %41 artması büyük olay!” diye yazmış ve eklemiş:

Aynı dönemde Türkiye'de fiyat 80 TL'lerden neredeyse 1.000 TL'ye geldi. Artış oranı %1150!

Prof.Bengi Başer’in verdiği örnek de çarpıcı:

"Çin birkaç gün önce dünyanın en uzun otoyolunu hizmete açmış…

Yer yer 4, yer yer 6 şeritli olan yolun toplam uzunluğu 2.540 kilometre. Bağlantı yolları ile birlikte 2 bin 800 kilometreyi aşıyor.

Yolun toplam maliyeti ise 2,5 milyar dolar.

Bizim 463 km.’lik Kuzey Marmara otoyolunun maliyeti 8 milyar dolar, 426 km.’lik İstanbul-İzmir otoyolunun ise 11 milyar dolar.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl ise kısa vadede neler olacağını, şöyle anlatmış:

Bu yıl;

-Dakikada 14 milyon 290 bin lira

-Saatte 857 milyon 400 bin lira

-Günde 20 milyar 577 milyon lira

-Ayda 617 milyar 310 milyon lira

-Toplamda 7 trilyon 407 milyar lira vergi ödeyeceğiz. Bu kadar vergi ödeyeceğiz ama yine de yetiremeyeceğiz. Çünkü 2024 Merkezi Yönetim Bütçesinde açık hedefi 2,6 trilyon lira. Faiz dışı açık ise 1,4 trilyon lira. Bu ne demek; daha çok vergi ödeyeceğiz demek, mali disiplin tamamen çığırından çıktı demek, vatandaşı çok daha zor günler bekliyor demek…

Mahfi Eğilmez can sıkan ve yakan ne varsa hepsine birden teşhisi koymuş:

Diyanetinden futboluna, siyasetinden bürokrasisine, eğitiminden denetimine, yargısına kadar her alanda lime lime dökülen bir yapı var karşımızda.

Derim ki ben de...

ABD'de güneş tutulması oluyor da adamlar dünyanın parasını kazanıyorsa, Türkiye'de insanlar sağlıklı beslenme için gerekli temel gıdalardan eti yemeyi unutmuşsa, Çin'de otoyol maliyeti bizdeki maliyet arasında sıradağlar varsa, halkı sefalete mahkum edenler iyice canını çıkarmayı kafaya koymuşsa, her alanda lime lime dökülüyorsa memleket; bunun tek nedeni, özellikle son 22 yıldır zirveye ulaşan akıl tutulmasıdır!

 






Yorumlar