MAHFİ EĞİLMEZ “150 MİLLETVEKİLİ YETER” DİYOR. YETER Mİ? / günlerden 20 nisan


Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin enflasyon sarmalını nasıl kırması gerektiğinin şifrelerini açıkladı. Kritik uyarılarda bulunan Mahfi Hoca, kamu harcamalarına dikkat çekerek, "Hazine müsteşarıyken arabam Renault'ydu. Şimdi en basit il müdürüne bakıyorsunuz altında Mercedesler, Audiler var. Biz buradan çıkamayız" dedi.

EĞİLMEZ'DEN ÖNEMLİ TESPİTLER

  • İnsanların evi şampuan, detarjan deposu haline geldi
  • İstatistiklere kimse inanmıyor
  • PPK kararları öncesi insanlar fal açıyor
  • Yıl sonu enflasyon yüzde 50'lerde çıkar


MİNARE DEVİREN FIRTINA

Çankırı'da etkili fırtına nedeniyle Badıkemli Camii'nin iki minaresinden birisi yıldı.




“BAŞKA KAPIYA” DEMİŞLER

İzmit Belediye Meclisi, TÜGVA'ya tahsis edilen yurdun geri alınmasını ve Ensar protokolünün iptalini karara bağladı.


ÖZER SENCAR: CUMHURBAŞKANLIĞI ERDOĞAN’A HEDİYE EDİLDİ


Gerçekten Türkiye için bir dönüm noktasıydı 2023 yılındaki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri. Ve o günden bugüne, hiç kuşku gelecekte de “Seçimi Erdoğan mı kazandı, Kılıçdaroğlu mu kaybetti?” sorusuna cevap arandı, aranacak.

Kamuoyu araştırmacısı Özer Sencar ise soruya bir cevabı var:

  • Eylül 2022 ile Mayıs 2023 arasında Metropoll Araştırma CB seçimine yönelik 22 araştırma gerçekleştirmiştir. Bu araştırmaların ortalaması olarak M. Yavaş Erdoğan’dan 16.8 puan, E. İmamoğlu 8.6 puan önde, K.Kılıçdaroğlu ise Erdoğan’dan 1.4 puan geride çıkmıştır.
  • Araştırma bulgularından açıkça görüldüğü üzere, CB seçimini MA ve Eİ’nun kazanma ihtimali çok yüksekti. Erdoğan siyasi ustalığını kullanarak KK’nın kendisine rakip olmasını sağladı. Sol-seküler çevrelerin büyük çoğunluğu bu oyuna geldiler ve CB’lığını RTE’ye hediye ettiler.

 

ÇOK UÇAK KAZASI OLMUŞ 20 NİSAN’LARDA

Günlerden 20 Nisan’da uçak kazalarının fazlalığı dikkatimi çekti. 1967 yılında, Swiss Britannia şirketine ait yolcu uçağı, Toronto'da düşüyor, 126 kişi ölüyor. Bir yıl sonra, Güney Afrika Havayolları'na ait Boeing 707 tipi bir yolcu uçağının, Windhoek şehrinden kalkışı esnasında yaşanıyor benzeri, 122 kişi ölüyor. 1978’de Güney Kore Havayollarına ait Boeing 707 tipi bir yolcu uçağı, Sovyet savaş uçakları tarafından Murmansk yakınlarındaki donmuş bir göle inmeye zorlanmış, iki yolcu hayatını kaybetmiş. 1998 yılında Air France şirketine ait Boeing 727-200 tipi yolcu uçağı, Bogota'dan (Kolombiya) kalktıktan sonra Cerro El Cable dağlarına çarpmış, 53 kişi can vermiş.



CEZAEVİNDE “ALIN TERİ İLE YAŞAMAK” KONFERANSI VEREN DOLANDIRICI

Bu trajik olaylardan sonra, trajikomik bir sahne var tarihte.

O da ünlü dolandırıcı Sülün Osman’ın 20 Nisan 1962 yılında cezaevindeyken, "Alın teri ile yaşamak" konulu konferans vermesi.

Aynen bunları mı anlattı o gün, başka şeyleri mi; meçhul. Kesin olan bu sözlerin Sülün Osman’a ait olduğu.

  • "Benim dolandırdığım insanlar dolandırıcıydı aslında. Yani bana yaklaşma sebepleri beni dolandırmaktı. On tane bilezikle geliyorum adamın önüne akşam vakti. Kuyumcunun kapısındayız. Dükkan kapalı. Karımın hastalığını anlatıyorum, acilen bilezikleri bozdurmam gerektiğini, o an nöbetçi eczaneye gidip hastaneden istedikleri ilaçları almamın şart olduğunu söylüyorum falan. Hakiki olsalar bileziklerin fiyatı bin lira. Diyorum ki 300 liraya ihtiyacım var. Paranın gerisi umurumda değil, yeter ki karım ameliyat masasında kalmasın... 
  • Adam sabah kuyumcuya gidip bilezikleri bin liraya bozdurabileceğini ve birkaç saat içinde havadan 700 lira kazanacağını düşünüyor. O arada benim ayakçım da ortaya çıkıyor ve o almak istiyor bilezikleri. Telaşlanıyor adam kazanç imkânı kaybolacak diye. 300 lirayı verip alıyor bilezikleri, ben de kayboluyorum ortalıktan. Adam ertesi sabah kuyumcuya gidip de bileziklerin sahte olduğunu öğrenince, dolandırıldım, diye karakola gidiyor. Ben aranıyorum. Demiyorlar ki ona, be adam bin liralık bileziği 300 liraya almayı düşünürken aklında ne vardı, diye. Gayet açık ki, beni dolandırmayı planlamıştı. Ben hayatım boyunca beni dolandırmaya kalkışmamış tek bir kişiyi dolandırmadım."

 


ANILARDA YAŞIYORLAR

Tekin Aral, Gazanfer Bilge. Ayten Alpman, Günseli Başar, Atilla Özdemiroğlu, Rana Cabbar… Hepsi bir 20 Nisan günü aramızda ayrılmışlar. Nur ve huzur içinde olsunlar.




ARTIK O DA AKÜLÜ OLDU

İstiklal Caddesi’ndeki nostaljik elektrikli tramvay yerine akülü tramvay, test sürüşlerine başladı. Benzer tasarımdaki yeni tramvayın kapılarında merdiven, ön tarafta tramvaya asılmayı sağlayan uzatmalar ve hat boyunca devam eden elektrik telleriyle teması bulunmuyor.


SEN DE YAP

Yunanistan, biyolojik çeşitliliği ve deniz ekosistemlerini korumaya yönelik 780 milyon avroluk bir programın parçası olarak İyon ve Ege Denizi'nde birer deniz parkı oluşturmayı ve deniz koruma alanlarını karasularının %30'unun üzerine çıkarmayı planladığını açıkladı. Türk Dışişleri Bakanlığı ise Atina'yı kendi jeopolitik gündemini ilerletmek için çevresel sorunları istismar etmekle suçladı.

 

YAŞLANIYORUZ

Türkiye nüfusunun yüzde 26’sı, 0-17 yaş grubundaki çocuklardan oluşuyor. 1990 yılında yüzde 41.8 olan bu oranın düşmeye devam etmesi bekleniyor. TÜİK raporuna göre, çocuk nüfusunun yaklaşık yüzde 51’i erkek, yüzde 49’u ise kız çocuklardan oluştu. Çocuk nüfus oranı AB üyesi tüm ülkelerden yüksek olan Türkiye’de en yüksek çocuk nüfus oranına sahip olan il, yüzde 44 ile Şanlıurfa. En düşük olduğu il ise yüzde 16.5 ile Tunceli. Türkiye’deki çocuk sayısı, ağırlıklı olarak  5-9 yaş grubunda. 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı ise yüzde 22’ye ulaştı. Raporda, geçen yıl doğan bebeklere konulan en popüler isimler de açıklandı. Erkek bebeklerde Alparslan, Yusuf ve Göktuğ; kız bebeklerde ise Asel, Zeynep ve Defne ilk üç sırada.

 

ZOR SORU: AKŞAM NE YESEM?

Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırmaya göre insanlar günde yaklaşık 43 dakika, yani yılda 37 saatini ne yiyeceğini düşünüyor. Bu, ortalama bir çalışma haftasına denk geliyor.  Araştırmaya katılanların %57'si akşam yemeğini günün en zorlu kararı olarak gördüklerini söylüyor. Her 10 kişiden biri, ne yiyeceği konusunda düzenli olarak partnerleriyle tartıştığını itiraf ediyor. Araştırmaya katılanların %47'si ise sırf karar vermekten kaçındığı için ne bulursa yediğini söylüyor.

 

ÖZLEMİŞTİK CAN PULAK’I

Bodrum alarm veriyor: “İnşaatları durduracak bir yiğit aranıyor


MAVİ ELBİSE KALDI YADİGAR

Galler Prensesi Diana’nın bazı kıyafet ve aksesuarları, Hong Kong ve İrlanda’daki sergilerin ardından açık artırmaya çıkarılacak. Prensesin, bir opera prömiyerinde giydiği yıldızlı mavi elbisenin 400 bin dolara alıcı bulması bekleniyor. Geçen yılki bir başka müzayedede Diana’nın bir elbisesi 1.14 milyon dolara satılarak rekor kırmıştı.



Yorumlar