SİMİT/GEVREK FİYATINA ARTIK TİCARET BAKANLIĞI KARAR VERECEK / günlerden 30 nisan


 


Yerli ve milli gıdamız simit/gevrek fiyatlarının belirlenmesine, Ticaret Bakanlığı onayı şartı getirildi. Resmi Gazete’de yayınlanan karar şöyle:

“Tarifeler, yönetim kurulunun teklifi ve meclisin onayıyla yürürlüğe girer. Tarifelerin tespitinde ilgili meslek komitesinin görüşü alınır. Meslek komitesi en geç onbeş gün içinde görüşünü bildirmek zorundadır. Ancak, simit ile 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğe ilişkin tarifenin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu; onbeş gün içinde Ticaret İl Müdürü ve Tarım ve Orman İl Müdürü ile esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşan heyetin değerlendirmesini alır. Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü de dikkate alınarak yönetim kurulunca oluşturulan ekmek tarifesine ilişkin teklif, Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünün alınmasından sonra yapılacak ilk toplantıda meclisin onayına sunulur. Ancak, Bakanlık tarafından olumsuz görüş bildirilmesi durumunda, heyetin toplanmasına gerek olmaksızın gerekçeleri ile birlikte yönetim kurulunca hazırlanan yeni tarife talebi, yeniden Bakanlığın görüşü alındıktan sonra meclisin onayına sunulur.”

SİMİT Mİ GEVREK Mİ?

 

YARGITAY DÖNÜP DURUYOR!

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 29. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı.

 

GEZMEK HAYAL GİBİ BİR ŞEY

TÜİK’in yurtiçi seyahat harcama verilerine göre, seyahat sayısı yüzde 17’lik artış yakalamasına rağmen pandemi öncesindeki son yıl olan 2019’a dönemedi. Pandemi süreci, ekonomik durgunluk ve işsizliği önemli ölçüde artırmıştı. Seyahat harcamaları, 2023'te yıllık bazda yüzde 101 artarak 229 milyar 795 milyon 451 bin lira olarak kayıtlara geçti. Bu seyahatler, yüzde 58.3'lük oranla ‘yakınları ziyaret’ amacıyla yapıldı. Bunu yüzde 33.1 ile ‘gezi, eğlence, tatil’, yüzde 3.7 ile de ‘sağlık’ amacı izledi. Seyahate çıkanlar en çok ‘arkadaş veya akraba evinde’ kaldı. İkinci sırada ise ‘kendi evi’ yer aldı. 'Konaklama tesisi' ise üçüncü sırada.


UÇAKLAR ÇOK YÜKSEKTEN UÇUYOR

İç hatlar ekonomi sınıfı uçak biletlerinde tavan fiyat yüzde 30 artırıldı. Böylece uçağın yüzde 85’lik bölümü için tavan fiyat 2 bin liraya, geri kalan bölümü için 3 bin 250 liraya yükseltildi.


ALTIN LALE: YURT

Bu yıl 43. kez düzenlenen İstanbul Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Ulusal Yarışma’da büyük ödül ‘Altın Lale’, Nehir Tuna’nın ‘Yurt’ filmine giderken Uluslararası Yarışma’da ise kazanan Anna Buryachkova imzalı ‘Forever Forever’ oldu. Jüri Özel Ödülü’nü  Ena Sendijarevic’in ‘Sweet Dreams’i kazandı. ‘En İyi Belgesel’ ödülünü ‘Dargeçit’, mansiyon ödülünü ise ‘Domates Biber Depresyon’ aldı.


CANNES’TE YİNE BİR CEYLAN

Senarist, oyuncu ve fotoğrafçı Ebru Ceylan, 77. Cannes Film Festivali jürisine seçildi. 22 filmin yarışacağı Altın Palmiye ödülü, 25 Mayıs’taki törende açıklanacak.


SEKS İŞÇİLERİNE ANIT

Almanya’nın Hamburg kentindeki ‘red light’ bölgesinde Nazi Almanyası döneminde zulme uğrayan seks işçileri adına bir anıt yapılacak. Anıt, hâlen seks işçileri ve müşterileri dışında herkese kapalı olan Herbertstrasse’ye dikilecek. 1933 tarihinde Hamburg’da 3 bin 201 kadın zina yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmış, bunların 814’ü tutuklanmıştı.


UZLAŞAMAMIŞLAR

Ankara BB, belediyenin resmî ambleminin halk oylamasıyla belirlenmesi için meclisteki siyasi parti gruplarına teklif yapılacağını açıkladı. Kamuoyunda, ‘Hitit Güneşi’ simgesinin amblemde tekrar kullanılmasına yönelik talep var.

 

ÜCRETSİZ RİNG SEFERİ

Açıklama Beyoğlu Belediye Başkanlığı’ndan:

"Kasımpaşa - Pangaltı ve Tophane - Taksim güzergahları arasında komşularımıza hizmet edecek olan ücretsiz ring seferlerimizi, hafta içi beş gün kullanabilirsiniz."

 

BALIKESİR’DE AĞIR YÜK

AKP'den CHP'ye geçen Balıkesir BB'nin borcunun 15.5 milyar lira olduğu açıklandı. Seçim öncesi aldığı borçlanma izninin 500 milyon lirasını kullanan belediyenin 2024 bütçesi, 12 milyar lira.


ALTINOK AİLESİ DİLLERE DESTAN

Turgut Altınok'un gelini Sezin Altınok'un hisse paydası değişmekle birlikte Ankara'nın Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Güdül, Keçiören ve Pursaklar ilçelerinde çok sayıda arsaları, apartmanları, tarlaları ve daireleri bulunuyor.


ÇÖPE GİDEN GIDA AKLA ZARAR

Türkiye’de her yıl 18.1 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu, 603 bin çöp kamyonunun taşıdığı miktara denk geliyor. Gıda israfının yüzde 42’si evlerde gerçekleşiyor. Sofra/Compass Group’un raporuna göre Türkiye, dünya genelinde kişi başına en çok gıdanın israf edildiği üçüncü ülke konumunda. Çöpe giden bir kilogram et yaklaşık 15 bin 500 litre, bir kilogram domates ise 184 litre suyun da israf olması anlamına geliyor.


DEPREM BÖLGESİNDE EVLENENE KREDİ

6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde yeni evleneceklere bakanlık tarafından sunulan faizsiz krediye 7 bin 888 çift başvurdu. 48 ay vadeli, iki yıl geri ödemesiz, 150 bin lira tutarında faizsiz krediye en fazla başvuru Hatay’dan yapıldı. Onaylanan başvuru sayısı açıklanmadı; kredi, resmî nikahın ardından hesaplara yatırılmaya başlayacak.


DİĞER 30 NİSAN’LAR…

  • 1563 - Kral VI. Charles'ın emriyle, bütün Yahudiler Fransa'dan çıkarıldı.
  • 1789 - George Washington, ABD'nin ilk Başkanı oldu.
  • 1803 - ABD, Louisiana topraklarını Fransa'dan 15 milyon dolar karşılığında satın aldı. Böylelikle genç ülkenin toprakları iki katına çıkmış oldu. Bu alışverişe tarihte "Louisiana mübayaası" adı verilmektedir.
  • 1945 - Adolf Hitler ve bir gün önce evlendiği Eva Braun intihar etti.
  • 1961 - İstanbul Kartal'da iki tren çarpıştı: 16 kişi öldü, 78 kişi de yaralandı.
  • 2013 - Türkiye'nin en uzun tutuklu kalan (32,5 yıl) mahkûmu, Tahir Canan tahliye edildi.
  • 2022 - Trabzonspor, Süper Lig'deki 7. Şampiyonluğunu kazandı.
 

30 NİSAN’DA DOĞANLAR…

  • 1946 - XVI. Carl Gustaf, İsveç Kralı
  • 1949 - Selim İleri, Türk yazar, senarist ve eleştirmen
  • 1970 - Halit Ergenç, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu

Yorumlar