TÜRKİYE’NİN KAPKARA GÜNLERİNDEN BİRİDİR BUGÜN: #RabiaNazaNeOldu


Rabia Naz’ın başına gelenleri hatırladıkça, 6 yıldır ruhunun adalete hasret olduğunu düşündükçe; insan olanın yüreği daralır, sıkışır ve patlama anına iyice yaklaşır.

Yine öyle bir andayız.

Fenayız.

Yine bir 12 Nisan'da çok fenayız.

Rabia işareti yapmakla, iş bitmiyor yani!

11 yaşındaki bir çocuğun ölümü zaten kötüdür de, böylesini tarife en muhteşem kalem erbabının bile gücü yetmez.

Metin Cihan olayı aydınlatmak için altı yıldır elinden geleni yapan, çok az olsa da sayısı, iyi ki var olan bir gazeteci.

Bugün şöyle dedi.

“6 yıl önce bugün, ağır yaralıyken evinin önüne bırakıldı. Konuşamıyordu. Ona ne olduğunu anlatamadı. Son kez babasının elini sıktı ve 11 yaşında hayata veda etti.

Sizden ricam, bugün, bir kez daha #RabiaNazaNeOldu diye soralım.

Çünkü Rabia Naz'a ne olduğunu hâlâ bilmiyoruz.

Onu unutmadığımızı ve bu ölümün aydınlatılmasını istemekten vazgeçmeyeceğimizi gösterelim.

Polis ve savcı işini yapmadı. Önce intihar süsü verildi, sonra soruşturma dosyası kapatıldı. Kimse yargılanmadı.

Babası bir dedektif gibi çalışarak intihar olmadığını kanıtladı ama failleri araştırmak yerine düzmece bir belgeyle ve alelacele bir mahkemeyle babasını akıl hastanesine yatırmaya çalıştılar.

Dosyayı örtbas eden güç her aşamada tüm aydınlatma çabalarını bastırmayı başardı.

Bugün 6 yıl oldu. Rabia Naz hâlâ adalet arıyor.”

Rabia’nın babası Kemal Vatan ise kızı için savaşmaya devam ediyor.

ANKA Ajansı’nın bugünkü haberinde, duyarlı insanlara bir kez daha sesleniyor.

Okumalı, izlenmeli.


Aynı şekilde, gazeteci Kutlu Esendemir’in yönettiği belgeselde Şaban Vatan ve konuyu araştıran Metin Cihan başta olmak üzere Diken muhabiri Canan Coşkun dahil birçok kişinin görüşüne yer veriliyor.



Leyla Gülhan’ın “AKP’nin Korktuğu Çocuk: Rabia Naz Vatan başlıklı, 12 Nisan 2021 tarihli yazısı da önemli.

Şu bölüme dikkat:

“Herkesin gözü önünde bir cinayet işlenmişti. 11 yaşında bir çocuğun katledilmesi bile kirli çıkar ilişkisi ağını bir türlü dağıtamıyordu. Deliller bir bir yok ediliyor, konuşanlar susturulmaya çalışılıyor, tüm devlet aygıtları faillerin korunması için seferber ediliyordu. Göz göre göre yaşanan bu süreç tüm ülkede yankı bulduğu gibi Eynesil halkında da tepki doğurdu. Yıllardır AKP’nin kazandığı Eynesil Belediyesi, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ilk kez CHP’ye geçti. Eynesil halkı Rabia Naz’ın katillerini cezalandırdı.”

Trajik ve medyatik gelişmeler de oldu bu arada.

O dönem ATV’de yayımlanan “Müge Anlı ile Tatlı Sert” programını sunan Müge Anlı, Rabia Naz vakasını ele almış ancak iddiaya göre “Yukarıdan gelen” talimatla konu kapatılmıştı. Baba Şaban Vatan’a kanıtları gizlemekle suçladığı Müge Anlı tarafından 2021’de 1 TL’lik manevi tazminat davası açılmıştı. İstinafa taşınan dava reddedildi.

Ve merak ederseniz eğer…

İstanbul Barosu’nun 2020 yılında hazırladığı Rabia Naz Vatan Araştırma Komisyonu Raporunun sonuç bölümünden:

"Rabia Naz’ın düşme, atlama, itilme, araç kazası veya sair nedenlerle nasıl gerçekleştiğinin tespitinin yapılması için eksikliklerin giderilmesi gerektiği, Rabia Naz Vatan’ın ölümünün şüpheli ölüm olduğu ve Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen 16.07.2020 tarihli Kovuşturmaya Yer Olmadığına dair kararın yerinde olmadığı ve Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünün aydınlatılması için soruşturmaya devam edilmesi gerektiği kanaatimizdir."

Bu da…

RABİA NAZ VATAN BAŞTA OLMAK ÜZERE ŞÜPHELİ ÇOCUK ÖLÜMLERİNİN ARAŞTIRILMASI VE BU KONUDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERİN BELİRLENMESİ AMACIYLA KURULAN MECLİS ARAŞTIRMASI KOMİSYONU RAPORU

 

Son sözüm, ilk sözümle aynı:

#RabiaNazaNeOldu

Yorumlar