ADALET BAZEN “İLAHİ ADALET” OLARAK TECELLİ EDER / günlerden 20 mayıs

 

Bazılarının “sevgili dostu” olsa da, çok kişinin hayırla anmadığı biriydi “İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi.

Örnekse BBC’de “Reisi kimdir?” sorusu, şu cümlelerle yanıt buldu:

“İslam Cumhuriyeti’nin son cumhurbaşkanı Reisi 2021’de göreve geldi.

Rejime sıkı sıkıya bağlı bir isim olan Reisi, 2017'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini rakibi Hasan Ruhani karşısında kaybetti. 63 yaşındaki Reisi, dini lider Ali Hamaney'in halefi olarak görülüyor. Rejime sıkı bağlılığıyla bilinen din adamı, İran'ın dini açıdan önemli şehirlerinden biri olan Meşhed'de büyüdü.

Dini bir eğitim alan Reisi, İslam Devrimi’nde aktif bir rol aldı.1979'daki devrimin ardından farklı bölgelerde savcı olarak görev yaptıktan sonra 1985 yılında savcı yardımcısı olarak başkent Tahran'a gönderildi.

İran İslam Devrimi'nin lideri Ayetullah Humeyni'nin görüşleri çerçevesinde ülkenin yönetilebilmesi için rejime bağlı bir şekilde uzun yıllar boyunca mücadele etti.

İran ve Irak arasında sekiz yıl süren savaş sona erdikten sonra 1988 yılında binlerce mahkumun idam edilmesinde rolü olduğuna dair iddialara ise kamuoyu önünde yanıt vermedi. Reisi'nin 1988'den sonra da siyasi mahkumların öldürülmesinde edindiği rol büyük bir soru işareti yaratıyor. Kimileri tarafından Reisi'ye bu yıllarda edindiği rol yüzünden 'katil' lakabı takılıyor.”

Dünya onu asıl, 2022 yılında 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin, başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle İran Ahlak Polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesi, ardından başlayan ve küresel boyuta ulaşan protestolarla tanıdı.

Dünyanın her yerinde kadınlar saçlarını kesmeye başlamıştı.

Mahsa Amini için “adalet” isteniyordu.

Nasıl olacaktı ki, nasıl sağlanacaktı adalet?

Ve dün Reisi’nin helikopteri düştü, uzun süre arandıktan sonra, içindekilerle yanmış olarak bulundu.

Yani sonuç, aynen başlıkta vurguladığım gibi oldu.

Ertuğrul Günay, herkesin “kıssadan hisse” çıkarması gereken şeyler yazmış:

“İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi öldü; kaza mı, suikast mi olduğu belirsiz.

Hakkında iyi konuşan yok.

Bir ‘CumhurReisi’nin öldükten sonra kötülükle anılması, ne büyük bir ceza ve nasıl bir ibrettir?

Allah muhafaza…”


YAZIKLAR OLSUN SANA

  • Göreve 18 Eylül 2017’de gelen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 100’e yakın yurt dışı gezisine katıldı, 42 ülkeye gitti ama hutbelerde anmadığı Atatürk’ü ziyaret etmedi. Oysa Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un bile Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde ilk durağı Anıtkabir olmuştu.


LAL DENİZLİ’NİN 19 MAYIS KREASYONU




KEMAL KILIÇDAROĞLU, DANIŞMANLARINI

KARPUZ GİBİ SEÇSE DAHA SAĞLAM ÇIKARDI

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun belki birkaç istisna dışında,  “adam seçmede” fena halde başarısız olduğu, yeni örneklerle kanıtlanıyor.

Gazeteci Alican Uludağ'ın "Özel haber" notuyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre; "gizli tanık" soruşturmasında tutuklanan 'sivil' kişiler arasında eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eski danışmanı Ramazan Kubat da bulunuyor.

Sonra Altan Sancar yeni bir boyut ekledi ve eski danışmana 28 Mayıs seçimleri sonrası CHP’de oda verildiği, “Yeniden Kuvayi Milliye Platformu Koordinatörü” olarak görevlendirdiğini yazdı.

Özgür Özel geçen gün “70 danışmana 22 oda verilmiş. Hepsini bir günde boşalttım” dedi ya…

Hele bu son kepazelikten sonra “Ne iyi yapmış” dedim tekrar!

 



 

  • ABD'li LIFT Aircraft şirketinin geliştirdiği uçan araba “Hexa”, Japonya'nın Tokyo şehrinde ilk gösteri uçuşunu gerçekleştirdi. 18 adet pervane yardımıyla havada 15 dakika kalabilen Hexa, 250 kiloya kadar ağırlık taşıyabiliyor.

  

 DİĞER 20 MAYIS’LAR…

  • 1622 - Osmanlı İmparatorluğu'nda isyancılar, ordu ve yönetimde yenilik taraftarı olan Padişah II. Osman'ı tahttan indirip öldürdü. Öldürülen ilk padişah olan Genç Osman'ın yerine, I. Mustafa ikinci kez tahta çıkarıldı.
  • 1878 - II. Abdülhamit'i devirmek ve Çırağan Sarayı'nda tutulan V. Murat'ı tahta çıkarmak amacıyla, Çırağan Baskını'nı düzenleyen gazeteci Ali Suavi öldürüldü.
  • 1933 - Türk Hava Yolları kuruldu.
  • 1963 - 20 Mayıs 1963 ayaklanması: Bazı ordu birlikleri, Ankara'da Talat Aydemir'in yönetiminde yeniden ayaklandı. Olayların ardından üç büyük ilde sıkıyönetim ilan edildi.
  • 1983 - Anavatan Partisi (ANAP), Turgut Özal başkanlığında kuruldu.

 

20 MAYIS’TA DOĞANLAR

  • 1799 - Honore de Balzac, Fransız romancı (ö. 1850)
  • 1886 - Ali Sami Yen, Türk spor adamı (ö. 1951)
  • 1938 - Sabih Kanadoğlu, Türk hukukçu (ö. 2023)
  • 1940 - Rasim Özdenören, Türk öykü ve deneme yazarı (ö. 2022)


20 MAYIS’TA ÖLENLER

  • 1506 - Kristof Kolomb, Cenovalı denizci ve kâşif (d. 1451)
  • 2017 - Recep Adanır, Baba Recep lakaplı Türk futbolcu (d. 1929)
  • 2023 - Nuri Sesigüzel, Türk ses sanatçısı ve sinema oyuncusu (d. 1937)

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar