KEŞKE” DEMEYİN, HELE “OLMAZ” HİÇ DEMEYİN. YETER Kİ, İSTEYİN! / günlerden 11 mayıs

 


 

Önce hayal etmekle başlanır işe.

Sonra gerçekleştirmeye sıra gelir.

Grafik sanatçısı Ergün Kök, çok farklı, işlevsel, şık, güzel bir hayali canlandırmış çalışmasında.

Ve öyle bir metro istasyonu ile vagonları yaratmış ki; insan yüz kere, bin kere, milyon “keşke” diyor.

Bunun zerresi dahi ilham verse baştakilere, bambaşka ve çağdaş ve de yaşanmaya değer olur ülke.

İsteyin, yaparsınız.






35'İNCİ TURDA SÜRPRİZ KARAR

  • Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimi adaylarından Muhsin Şentürk, mevcut başkan Akarca lehine yarıştan çekildi. Şentürk, buna karşılık olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na aday oldu. DW Türkçe’nin kulis haberine göre, bu hamle Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen müdahaleyle yapıldı.


ZAM ZAM YİNE ZAM

  • Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, biraya 5 liraya yakın zam beklediğini, yeni fiyat tarifesinin pazartesi gününden itibaren geçerli olabileceğini söyledi. Ayrıca viskiye de gelecek hafta itibarıyla şişe başına 100 liraya yakın zam bekleniyor.


Nisan ayında en az 163 işçi, 2024’ün ilk dört ayında ise toplam 597 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Bu, her gün en az 5 işçinin iş cinayetlerinde öldüğü anlamına geliyor. En çok ölüm inşaat yol işkolunda ve ezilme göçük nedeniyle yaşanıyor. Nisan ayında hayatını kaybedenler arasında 18 yaş altı beş çocuk işçi bulunuyor.

 

KAZIKLAMAK, EN İYİ BİLDİKLERİ İŞ

  • Havalimanlarındaki döviz bürolarında euro kuru, piyasadakinden yaklaşık 10 lira fazla. Yurtdışından Türkiye’ye gelen bir turist piyasada 34 lira olan 1 euroyu havalimanında 43 liradan aldığını, dönerken ise 27 liradan sattığını söyledi.

 

SIRA “DİJİTAL SÖZCÜYE” GELDİ

  • Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yapay zekâ ile tasarlanmış dijital sözcüsünü tanıttı. Victoria Shi olarak adlandırdıkları sözcü, bakanlığın hazırladığı açıklamaları sunacak. Yalan haberleri engellemek için Victoria’nın açıklamalarının metinleri bir QR kodu aracılığıyla görüntülenebilecek.


PRENS SELMAN'DAN 'ÖLDÜR' EMRİ

  • Suudi Arabistan'ın mega projesi Neom için bölgedeki 6 binden fazla kişinin yerinden edildiği ve 3 köyün haritadan silindiği belirtiliyor. Eski bir istihbarat subayıyla konuşan BBC, arazilerini terk etmeyen köylüler için Prens Selman'ın 'öldür' emri verdiğini öne sürüyor. 

 

“SONDAJ, BEBEĞİM, SONDAJ”

  • Petrol ve gaz patronlarıyla kapalı kapılar ardında buluşan eski ABD Başkanı ve tekrar aday olan Donald Trump “Bu adamlarla dört yıl daha geçirmemek için benim kampanyama 1 milyar dolar bağışlayın” dedi. Trump bu bağış karşılığında önemli vaatlerde de bulunuyor.


NE GÜZEL SÖZLER BUNLAR

  • Yüksek hızlı tren şirketi Eurostar, trenlerini 2030 yılına kadar %100 yenilenebilir enerjiyle çalıştırma sözü verdi. Birleşik Krallık merkezli şirket, güncel olarak Manş Tüneli üzerinden Londra, Brüksel, Paris, Lille, Rotterdam ve Amsterdam arasında çalışan yüksek hızlı trenleri işletiyor. Eurostar’ın Hollanda’daki trenleri, 2017’den bu yana tamamen rüzgar enerjisiyle çalışıyor. Birleşik Krallık’taki trenlerde ise rüzgar enerjisi, 2023’ten beri Eurostar’ın enerji tüketiminin %40’ını oluşturuyor.

 

AKILLI ŞEHİR OLMANIN FARKI

  • İrlanda'nın başkenti Dublin'in "Avrupa'da Yılın Akıllı Turizm Şehri" olarak seçilmesinin ardından, kente New York ile 7/24 canlı video bağlantısı sunan Portal (boyut kapısı) isminde bir sanat eseri yerleştirildi. Kamera ve ekranlar aracılığıyla iki şehrin sakinlerinin birbirlerinin gündelik hayatlarını gözlemleyebildiği bir pencere olarak kurgulanan eser, şimdiden 5 bin kilometre uzaktaki yabancılarla flörtleşmek için kullanılmaya başlandı bile. Portal, daha önce Litvanya'nın başkenti Vilnius ile Polonya'nın Lublin şehirlerini birleştirmek için kullanılmıştı.




 

DİĞER 11 MAYIS’LAR…

 

330 - Konstantinopolis (İstanbul), Roma İmparatorluğunun resmi başkenti oldu. 868 - Bilinen en eski kalıp baskı kitap Elmas Sutra Çin'de basıldı.

1811 - "Siyam ikizleri" diye anılacak olan Chang Bunker ve Eng Bunker kardeşler doğdu. Karınlarından yapışık olan ikizler, yüz binde bir görülen bu doğumun isim babası oldular. 63 yaşında öldüler ve 18 çocukları oldu.

1812 - Birleşik Krallık Başbakanı Spencer Perceval, Avam Kamarası'nda cinnet geçiren iş insanı John Bellingham tarafından vurularak öldürüldü.

1924 - Gottlieb Daimler ve Karl Benz şirketleri birleşerek, Mercedes-Benz şirketini oluşturdular.

1927 - Akademi Ödülleri'ni dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi kuruldu.

1938 - Atatürk, çiftliklerini ve taşınmazlarını ulusa bağışladı.

1946 - Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün CHP Tüzüğü'nde yer alan "Millî Şef" ve "Değişmez Genel Başkan" unvanları kaldırıldı.

1949 - Siyam, adını resmen Tayland olarak değiştirdi.

1960 - İlk kez doğum kontrol hapı piyasaya verildi.

2013 - Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde arka arkaya iki patlama oldu. Patlamada 52 kişi hayatını kaybederken, 150'nin üzerinde kişi de yaralandı.

 

11 MAYIS’TA DOĞANLAR…

1889 - Burhan Felek, Türk gazeteci ve yazar (ö. 1982)

1904 - Salvador Dali, İspanyol sürrealist ressam (ö. 1989)

1920 - Nezihe Araz, Türk yazar ve gazeteci (ö. 2009)

 

11 MAYIS’TA ÖLENLER…

1954 - Sait Faik Abasıyanık, Türk öykü yazarı (d. 1906)

1981 - Bob Marley, Jamaikalı gitarist ve şarkıcı (d. 1945)

2017 - İbrahim Erkal, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci ve oyuncu (d. 1966)

 

 

 

 

Yorumlar