SEN MİSİN SEN’E KİRLİ DİYEN, 23 HAZİRAN’DA GEL DE, GÖR! / günlerden 24 mayıs



Bir iddiayı çürütmenin akla gelen ilk çaresi, onun aksini kanıtlamaktır. Bunun en unutulmazı ise Çernobil patladıktan sonra, Türkiye’de yaşananlardır.

Özellikle Karadeniz kıyılarının radyasyondan etkilendiği, çay ve fındık tüketmenin riskli olduğu iddialarına karşın, zamanın Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral bol bol çay içerek poz vermişti gazetelere.

Şimdi de Paris’te sergileniyor bir benzeri.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, 26 Temmuz’da başlayacak Olimpiyat Oyunları'nda maraton yüzme, triatlon ve paratriatlon yarışmalarının düzenleneceği ancak kirli olduğu iddialarıyla gündeme gelen Seine Nehri'nin temiz olduğunu göstermek amacıyla; Paris Emniyet Müdürü ve Paris Valisi ile birlikte 23 Haziran'da nehirde yüzeceklerini duyurdu.

Hatta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da aynı tarihte Hidalgo ile yüzebileceği belirtilse de henüz bu konuda resmi bir açıklama bulunmuyor.

Bizim belediye başkanlarının da İzmir Körfezi’nin temizlendiğini kanıtlamak için Alsancak ve Karşıyaka sahilinde denize girmelerini heyecanla bekliyorum!

Yeniden Çernobil olayına dönersem, Faruk Bildirici’nin 2005 yılındaki ilginç bir yazısını buldum.

2011 yılında vefat eden Cahit Aral’la çok renkli ve keyifli bir muhabbet yapmış o zaman.

Örnekse…

O yıl piyasaya sunduğumuz çay bir önceki senenin çaylarıydı. Radyasyon yoktu. Ama yeni mahsul 58 bin 500 ton çay radyasyonluydu, piyasaya vermemem gerekiyordu. Felaket! İmha da edemiyorum. TAEK’ten arkadaşlar depolanması gerektiğini söylediler. Tam 44 depoya 58 bin 500 ton çay stok edildi” diyor Cahit Aral.

Yıllar sonra Meclis’te bir önerge verilmiş, konu gündeme gelmiş. Biraz zaman geçmiş, Cahit Aral uçakta Erdal İnönü ile karşılaşmış. Sitem etmiş ve cevabını tam da Erdal beyin esprili kimliğini yansıtan şekilde almış:

Bana ‘Yahu hiç ben senin aleyhine konuştum mu? Kalkıp da seni methedecek değildim ya. Aleyhine konuşmamam sana destektir’ dedi. Ona da bir şey diyemedim.“

SÖYLEŞİNİN TAMAMI BURADA


İZMİR’İN GURURU

Dünyada her yıl üç öğrenciye verilen Reach Oxford Scholarship bursuna, İzmir Amerikan Koleji öğrencisi Alara Urunga hak kazandı. Verilecek 64 bin pound (yaklaşık 2.6 milyon lira) değerindeki burs, Urunga’nın Oxford Üniversitesi’ndeki dört yıllık biyokimya eğitimini ve masraflarını karşılayabilecek. BURADA


ÇIKTI ÇIKTI BAKIN NE ÇIKTI

Serkan Tanyıldızı paylaşmış:

  • İngiliz bir aile Fransa gezisi sonrası eve döndüklerinde aracın üstünden ses geldiğini fark ediyor. Durumu polise bildiren ailenin aracının üstünden, Afrika’dan kaçan bir sığınmacı çıkıyor…

 


  • Borsada zirvedeki 30 hisse yıllık ortalama yüzde 225 oranında getiri sağladı. Yapı ve Kredi Bankası yüzde 356, Garanti Bankası yüzde 334 ve İş Bankası yüzde 291 oranlarındaki yüksek getiriyle yatırımcıların gözdesi oldu. Holdingler arasında ise Koç yüzde 264, Sabancı yüzde 204 getiri oranlarıyla dikkat çekiyor. BURADA
  • Wall Street Journal'ın da sahibi olan NewsCorp, OpenAI ile 250 milyon dolarlık 5 yıl süreli bir anlaşmaya imza attığını duyurdu. Buna göre NewsCorp'a bağlı medya kuruluşlarının ürettiği içerikler OpenAI'ın yapay zeka modellerini eğitmekte kullanılabilecek ve ChatGPT kullanıcılarına sunulabilecek.

 

GAGAVUZ TÜRKÇESİ ÇOK HOŞ

Altuğ Yücel paylaşmış:

“Gagavuz müzisyen Andrey Palık söylüyor. Şarkının adı Şarapçık. Bayıldım. Şarkıya da söyleyişteki samimiyete de.”



UNUTULMAZ, UNUTULAMAZ

Serhat Burak Kuru paylamış:

Tuncel Kurtiz'in nefis programı Tuncel Kurtiz ve Dostları’nı NTV belgesel Youtube kanalına yüklemişler. Tekrar izlemeye başladım da Fikret Kuşkan'ın konuk olduğu bölümün açılışı ne kadar muhteşemmiş, değerini yeterince bilememişiz

 


 

İKİ YAKA ARASI DÜZ YOL!

Gaziantep’ten İstanbul’a gelen bir vatandaş kendisini karşıya götüren taksiciye, köprüden geçirdiği için çok kızmış:

 “Daha önce de geldim düz yoldan Avrupa Yakası’na geçtim, sen beni köprüden geçiriyorsun.”

 


  • Ankara BB’nin, lojman işleviyle Adalet Bakanlığı’na tahsis ettiği bir daireyi, 31 Mart 2019 yerel seçiminden kısa bir süre önce dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'a sattığı ortaya çıktı. AKP’li Mustafa Tuna’nın başkanlığı döneminde ihalesiz aldığı daire karşılığında 626 bin lira ödeyen Kocaman, şu an Yargıtay üyesi. BURADA
  • Ankara Çankaya’nın eski belediye başkan yardımcısı Gülsün Bor, yaşamına son verdi. Yerel seçim öncesi görevinden istifa ederek CHP’den Çankaya belediye başkan aday adayı olan Bor, 10 yıl boyunca başkan yardımcılığı görevini yürütmüştü. BURADA
  • İstanbul’da ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan 16 yaşındaki Timur Cihantimur ve birlikte yurtdışına gittiği annesi Eylem Tok hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. 14 Mart’ta New York’ta görüntülenen ikilinin nerede olduğu bilinmiyor. Cihantimur’un aynı zamanda ABD vatandaşlığı bulunuyor. 

 

SEFERİHİSAR PARSEL PARSEL

Seferihisar Belediyesi iki taşınmazını vitrine çıkardı. Dünyaca ünlü Sığacık Koyu'ndaki denize sıfır parseller özelleştirilecek. Bin 485 metrekare büyüklüğündeki parsel için 16 milyon 650 bin TL bedel, 857 metrekare büyüklüğündeki parsel için 11 milyon 850 bin TL bedel biçildi. Satışlardan en az 28 buçuk milyon TL gelir elde edilmesi bekleniyor. Sığacık ve Batı Akarca Planlama Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda 'Günübirlik Tesis Alanı'nda kalan parselin 0,20 emsal ve 1 kata kadar yapılaşma izni bulunuyor. İhaleler 12 Haziran 2024 tarihinde Seferihisar Belediye Başkanlığı'nda gerçekleştirilecek

  

DİĞER 24 MAYIS’LAR

  • 1844 - Amerikalı mucit Samuel Morse, ABD Senatosu üyelerinin de hazır bulunduğu bir deneyle, ABD Kongre binasından Baltimore'da bir tren istasyonuna kendi icadı olan Mors alfabesiyle ilk mesajı gönderdi.
  • 1964 - Peru'da bir futbol maçında kargaşa çıktı: 135 kişi öldü.
  • 1976 - Londra'dan Washington'a ilk Concorde seferi başladı.
  • 1983 - Bulvar gazetesinin düzenlediği yarışmada Türkiye Güzeli seçilen Hülya Avşar'ın evli olduğu ortaya çıkınca, ikinci güzel Dilara Haraççı Kraliçe ilan edildi.
  • 1989 - Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göç başladı.
  • 2003 - Letonya'nın başkenti Riga'da gerçekleştirilen 48. Eurovision Şarkı Yarışması'nı Türkiye adına yarışan Sertab Erener, Everyway That I Can adlı şarkı ile kazandı.

 

24 MAYIS’TA DOĞANLAR

  • 1905 - Mihail Şolohov, Rus gazeteci, yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (ö. 1984)
  • 1941 - Bob Dylan, Amerikalı müzisyen, yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi
  • 1942 - Hannu Mikkola, Eski Dünya Ralli Şampiyonu olan Fin otomobil yarışçısı (ö. 2021)


24 MAYIS’TA ÖLENLER

  • 1524 - Şah İsmail, Türk Safevî İmparatorluğu'nun kurucusu (d. 1487)
  • 1995 - Harold Wilson, İngiliz siyasetçi ve Başbakan (d. 1916)
  • 2023 - Tina Turner, Amerikalı şarkıcı ve oyuncu (d. 1939)
  • 2023 - Adil Serdar Saçan, Türk yazar, hukukçu ve eski polis (d. 1962)

 

Yorumlar