YÜZDE 1 HARİÇ, HER BAŞA BİR HUNİ LAZIM! / günlerden 22 mayıs

 


Boş laf anlamını yitireli çok oldu. Yine de ülkeyi yönetenler, boş lafla milletin karnını doyurmak için ellerinden geleni yapıyor.

Çarşı pazar cehenneme dönmüş. Fiyat etiketleri zıpkından beter şekilde saplanıyor bakan gözlere.

Oysa hesap ortada, tablolar birer şamar gibi patlıyor suratlarda.

Nisan 2024'te açlık sınırı 17.756 TL, yoksulluk sınırı 61.418 TL olmuş. BURADA

İstanbul’da yaşayan her 10 kişiden biri gece yatağa aç giriyor. BURADA

Türkiye yetişkin başına düşen servet sıralamasında açık ara sonda. Fakiriz yani. BURADA

Gelir adaletsizliği nice uçurumdan bin beter durumda. Nüfusun %1’lik en zengin kesimi gelirin % 40’ına sahip. BURADA

Özgür Demirtaş “deliriyorum” diyor:

“Diyorlar ki madem ekonomi kötü, neden avm’ler dolu, neden yollar dolu, neden oteller dolu?

Bak AKTROL: Senin BİLE anlayacağın şekilde anlatayım:

Türkiye’de mülteciler hariç 80 milyon yaşar.

10 milyonu zengin, 20 milyonu orta direk, 50 milyonu fakir.

AKP zengini ultra zengin yaptı, orta direği sildi süpürdü, fakiri daha fakir yaptı.

Ultra zengin avm’ye haftada bir gidiyorsa artık üç gitmeye, bir araba alıyorsa artık üç almaya, tatile bir hafta gidiyorsa artık üç hafta gitmeye başladı…

Gördüğün kalabalıklar AYNI kişiler.” BURADA

Delirmemek elde değil gerçekten.

Nasıl bir ülkede yaşıyoruz?

Ozan Bingöl’ün yanıtı çok net:         

“Son 22 yılda ortalama kur ile 2 trilyon 756 milyar 502 milyon dolar VERGİ toplanmıştır. Bu kadar verginin toplandığı bir coğrafyada açlık olmamalı, yokluk olmamalı, yoksulluk olmamalıdır. Şayet bunlardan biri oluyorsa orada ciddi bir paylaşım ve bölüşüm sorunu var demektir.” BURADA



Ve dahası bir sosyal medya kullanıcısı 2 senedir savaşta olan Rusya ile Türkiye’nin market fiyatlarını karşılaştırmış.

Bir kilo kıymanın Türkiye’de 500-600 TL. iken Rusya’da 100-150 TL. olması gerçeği karşısında, çare yok, herkese bir huni lazım.

Acaba o kaç para ki?



Hollywood yıldızı Cate Blanchett'in Cannes 2024 Film Festivali'nin açılışında giydiği elbise, oyuncunun Filistin'e destek verme biçimi olarak yorumlandı. İsrail'in Gazze'yi işgalinin başlamasının ardından Kasım ayında Avrupa Parlamentosu'na seslenen Blanchett, acil insani ateşkes çağrısında bulunmuştu. 

  • AK Parti, “hayati tehlike” oluşturdukları gerekçesiyle sokak hayvanlarıyla ilgili yeni düzenleme için Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine çalışmalarına başlanan yasa teklifinde “başıboş sokak köpeklerinin uyutulması” da öngörülüyor.
  •  Türkiye, büyükelçilik binası yapılmak üzere Somali’ye Ankara İncek’te 5 bin metrekarelik arsa bağışladı. Türkiye bu arsa üzerinde 3 bin metrekarelik büyükelçilik binası yaparak bedelsiz olarak Somali’ye devredecek. Somali devletiyse istediği takdirde bu arsayı ve üzerindeki binaları satabilecek.      VE MALUM:
  • Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 30 Kasım 2023’te İstanbul’da diplomatik plakalı aracıyla Yunus Emre Göçer’in kullandığı motosiklete çarpmıştı. Göçer hayatını kaybederken, "tali kusurlu" denilerek serbest bırakılan Mahmud yurt dışına çıkmıştı. Türkiye’ye gelip ifade veren Mahmud'un aldığı 2 yıl 6 aylık hapis cezası 27 bin 300 lira para cezasına çevrilmişti.
  • Çevrimiçi teslimat platformu 'Kitapyurdu', İstanbul Bahçelievler'in AKP'li belediyesinin istediği bağışı yapmadığı için yerleşkesini açamadığını ve faaliyetlerine ara verdiğini duyurdu. Belediye ise işlemin ‘ruhsatsız faaliyet’ nedeniyle yapıldığını savundu.
  • İBB Başkanı İmamoğlu, tartışmalara neden olan Roma seyahatinin İBB bütçesinden karşılandığını söyledi. İmamoğlu ayrıca görev süresi boyunca ilk kez belediyenin bütçesinden bir organizasyon düzenlediğini belirtti. 2027 Avrupa Oyunları’nın imza töreni için kente giden İmamoğlu’nun kafilesinde 37 gazeteci de yer almıştı.
  • Kazı çalışmalarının devam ettiği ‘Haydarpaşa Gar Sahası’, Müzeler Haftası kapsamında ziyarete açıldı. Mayıs 2018’de kazı çalışmalarının başladığı Haydarpaşa’da bugüne kadar erken Bizans, Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerine ait 5 bin 200 eser bulundu.
  • Helikopter kazasında yaşamını yitiren İran Cumhurbaşkanı Reisi için ülkenin çeşitli şehirlerinde cenaze törenleri düzenlendi. Reisi’nin yanı sıra kazada hayatını kaybeden yedi kişi için ilk toplu cenaze töreni Tebriz’de yapıldı. Reisi, Kum, Tahran ve Birjand şehirlerinde düzenlenecek cenaze törenlerinin ardından perşembe günü defnedilecek. Öte yandan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Haziran’da yapılacağı açıklandı.
  • Suriye lideri Esad’ın eşi Esma Esad’a lösemi teşhisi konuldu. Teşhisin ardından enfeksiyondan korunmak için sosyal mesafeyi gerektiren özel bir tedavi protokolüne geçildiği açıklandı. Esma Esad’a 2019 yılında meme kanseri teşhisi konmuş; bir yıllık tedavinin ardından hastalıktan tamamen kurtulmuştu.
  • Arjantin Cumhurbaşkanı Javier Milei, İspanya’nın başkenti Madrid’deki bir toplantıda İspanya Başbakanı Sanchez’in eşi Begona Gomez’in yolsuzluk yaptığını söyledi. Aşırı sağcı Vox partisinin etkinliğinde söz alan Milei, Gomez'in geçirdiği soruşturmaya atıfla, “Eğer yolsuzluk yapan bir karınız varsa, iş daha da çirkinleşir” dedi. Daha önce Gomez hakkında yürütülen ön soruşturmada yolsuzlukla alakalı herhangi bir kanıt bulunamamıştı. İspanya, Milei’nin sözleri üzerine Arjantin’den özür talep etti ancak Arjantin hükümeti, bu talebi reddetti.
  • Türkiye, kömürden elektrik üretiminde 2024 yılının ilk dört ayında Almanya’yı geride bırakarak Avrupa’da ilk sıraya yükseldi. Bu yükselişte, Almanya’nın temiz enerjiye ulaşmak için kömür kullanımındaki keskin düşüşünün etkili olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin kömür yakıtlı üretim toplamı 2019’un ilk dört ayına göre yaklaşık yüzde 6 arttı, Almanya’nınki ise yüzde 42 azaldı.
  • BAE merkezli First Abu Dhani Bank (FAB) ile Koç Holding’in, Yapı Kredi hisselerinin satışı için görüşme yaptığı ortaya çıktı. Koç Holding’in, Yapı Kredi’deki yüzde 61.2’lik hissesi karşılığında 8.5 milyar dolar talep ettiği, FAB’ın 7.5 milyar dolar teklif ettiği öne sürüldü. Koç Holding, görüşmelerin henüz sürdüğünü açıkladı.
  • Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda kamu alacaklarında gecikme zammı oranı yüzde 3.5’ten yüzde 4.5’e; tecil faizi ise yüzde 36’dan yüzde 48’e yükseltildi.
  • Schengen vize yenileme ücretlerine yapılan yüzde 12 zamla birlikte yetişkinler için vize ücreti 90 euro (3 bin 145 lira), 6-12 yaş arası çocuklar için de 40 euroya (1.397 lira) yükseldi. Yeni tarife 11 Haziran’da yürürlüğe girecek.
  • Londra'dan Singapur'a giden Singapore Airlines'a ait Boeing 777-300ER tipi uçağın şiddetli türbülansa girmesi sonucu bir yolcu hayatını kaybetti, 30'dan fazla yolcu yaralandı. 211 yolcu ve 18 mürettebatın bulunduğu uçak Bangkok'a acil iniş yaptı.
  • Real Madrid’in 34 yaşındaki Alman futbolcusu Toni Kroos, ülkesinin ev sahipliğinde düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ardından futbolculuk kariyerini noktalayacak: “Her zaman söylediğim gibi; Real Madrid benim son kulübüm ve öyle de kalacak.” 2014’te 25 milyon euro bonservis bedeliyle Bayern Münih’ten Real Madrid’e transfer olan Kroos, kariyeri boyunca toplam 32 kupa kazandı.
  • Pazar günü oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçı sonrasında stadyum müdürü A.Ç'ye yönelik darp girişiminde bulunan beş kişi hakkında adli işlem başlatıldı. Fenerbahçeli futbolcular Mert Hakan Yandaş ve Bright Osayi Samuel ile yardımcı antrenör Emre Kartal, eski yönetici Hulusi Belgü ve kulüp doktoru Ertuğrul Karanlık ifadeye çağrıldı.
  • İspanya 1. Futbol Ligi'nin 37. haftasında oynanan ve 4-4 biten Villarreal - Real Madrid maçında iki gol atan Arda Güler, 6 gole en çabuk ulaşan futbolcu oldu.  Güler, ulaştığı gol/dakika istatistikleriyle yalnızca Cristiano Ronaldo'yu değil, Ronaldo Nazario ve Lionel Messi'yi de geride bıraktı.



Fatih Sultan Mehmet'in şehzadelik dönemine ait olduğu düşünülen ve bilinen en eski Fatih portresini taşıdığı değerlendirilen bronz madalyon, Londra'daki Bonhams Müzayede Evi'ndeki açık artırmada 1,4 milyon sterline (yaklaşık 57 milyon lira) satıldı. 1450 tarihli madalyonun üzerinde "Büyük Prens, Büyük Emir, Sultan Mehmet Efendi" ifadelerinin yazılı olduğu belirtildi. Üzerinde yer alan delik nedeniyle boyna takıldığı ya da bir yere asıldığı düşünülen madalyonun, tılsım amaçlı kullanıldığı iddiası da öne sürüldü.

 

DİĞER 22 MAYIS’LAR

  • 1766 - Büyük İstanbul Depremi olarak adlandırılan deprem meydana geldi. 4000'den fazla kişi öldü.
  • 1927 - Çin'in Xining vilayetinde deprem: Yaklaşık 200.000 ölü.
  • 1950 - Demokrat Parti'nin 14 Mayıs'taki seçimlerden galibiyetle çıkmasıyla; Adnan Menderes, 19. Türkiye Hükûmeti'ni kurarak Başbakan oldu.
  • 1960 - Büyük Şili Depremi: Richter ölçeğine göre 9.5 büyüklüğündeki depremde, 4000 ile 5000 arasında insan öldü. Bugüne kadar ölçülmüş en şiddetli depremdir.
  • 1971 - Bingöl'de meydana gelen 6.7 büyüklüğündeki depremde 878 kişi öldü.
  • 1972 - İsrail Başkonsolosu Efraim Elrom, bir apartman dairesinde öldürülmüş olarak bulundu. Elrom, 16 Mayıs 1971'de kısa adı THKP-C olan Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi militanlarınca kaçırılmıştı.
  • 1987 - 216 sanıklı MHP davası sonuçlandı. 52 kişiyi öldürdükleri, 29 kişiyi de öldürmeye teşebbüs ettikleri belirlenen sanıklardan; 11'i idam, 2'si ömür boyu, 16'sı ise otuz altışar yıl hapis cezasına çarptırıldı.
  • 1988 - Galatasaraylı futbolcu Tanju Çolak, ligde attığı 39 golle Metin Oktay'ın 38 gollük rekorunu kırdı.
  • 1998 - Bolivya'da 6,6 şiddetinde deprem meydana geldi. 100'den fazla kişi öldü.
  • 2010 - CHP'nin 33. Olağan Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu, 1246 delegenin oyu ile CHP Genel Başkanlığı'na resmen aday gösterildi.
  • 2017 - İngiltere'nin Manchester şehrinde, Amerikalı şarkıcı Ariana Grande'nin Manchester Arena'da verdiği konserin ardından Libya asıllı Britanyalı Salman Abedi tarafından saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu 23 kişi öldü, 59 kişi yaralandı.
  • 2020 - Pakistan'da yolcu uçağı düştü: 97 kişi öldü.

 

22 MAYIS’TA DOĞANLAR

  • 1813 - Richard Wagner, Alman opera bestecisi (ö. 1883)
  • 1859 - Sir Arthur Conan Doyle, İskoç yazar (ö. 1930)
  • 1895 - Nahid Sırrı Örik, Türk roman, hikâye ve oyun yazarı (ö. 1960)
  • 1907 - Georges Remi Hergé, Belçikalı çizer (çizgi roman karakteri Tenten'in yaratıcısı) (ö. 1983)
  • 1907 - Laurence Olivier, İngiliz sinema ve tiyatro oyuncusu (ö. 1989)
  • 1924 - Charles Aznavour, Ermeni asıllı Fransız şarkıcı, söz yazarı, oyuncu ve diplomat (ö. 2018)
  • 1946 - George Best, Kuzey İrlandalı futbolcu (ö. 2005)
  • 1970 - Naomi Campbell, Britanyalı model


22 MAYIS’TA ÖLENLER

  • 1885 - Victor Hugo, Fransız yazar (d. 1802)
  • 1912 - Şair Eşref, Türk şair ve kaymakam (d. 1847)
  • 1955 - Nene Hatun, Türk kadın kahraman (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda) (d. 1857)
  • 1960 - İbrahim Çallı, Türk ressam (d. 1882)
  • 1982 - Cevdet Sunay, Türk asker ve devlet adamı (d. 1899)

Yorumlar