DÖRT ŞAMPİYON GELDİ, DÖRDÜ DE HÜSRANLA DÖNÜP GİTTİ!


 

Tam aynı derlemeyi yapacaktım ki, BirGün Gazetesi’nin dakikalar önce servise ettiği haberin başlığını gördüm:

“Avrupa Şampiyonası'nı kazanan son 4 teknik direktör Türkiye'de görev yaptı.”

İşimi kolaylaştırdıkları için, kendilerine taşekkür ederim.

Ve kadere bakın ki…

Hocaların dördü de hüsranla ayrıldılar Türkiye’den.

BirGün’deki haber kısa.

Boşlukları doldurarak, ilk gelenden başlayalım.



2012'de İspanya Milli Takımını şampiyonluğa taşıyan Vicente Del Bosque ise 2004-05 sezonunun başında Beşiktaş'a imza atmıştı.

Beşiktaş 8 haftada 6 puan toplayıp, ligde 14’üncü sıraya inerken; art arda gelen Diyarbakırspor, Ankaragücü ve Fenerbahçe galibiyetleri moralleri biraz düzeltse de… Nafile.

Del Bosque'nin 4 aylık Türkiye karnesi, ligin ilk 17 maçında 8 galibiyet, kupada 2 maçta 1 galibiyet, Avrupa'da ise 6 maçta 2 galibiyet oldu.

Kaçınılmaz sonuç:

Veda.

O del Bosque gitti, İspanya’yı 2010’da Dünya Şampiyonu, 2012 yılında da Avrupa Şampiyonu yaptı. Beşiktaş’ın kendisine ödediği 7.961.767 € tazminat ise hiç unutulmadı.

 



İspanya'yı 2008'deki turnuvada şampiyonluğa taşıyan Luis Aragones aynı yaz Fenerbahçe'nin başına geldi. Fenerbahçe sezonu şampiyon Beşiktaş'ın 10 puan gerisinde 4'üncü sırada tamamladı.

Yine kaçınılmaz sonuç:

İki yıllık sözleşme imzalamasına rağmen, o sezonun ardından “güle güle” dendi ona.

Kariyeri müthişti oysa.

Dört kez Atlético Madrid’i, iki kez Real Betis’i, Barcelona’yı, Espanyol’u, Sevilla’yi Valencia’yı, Real Betis’i, Real Oviedo’yu, iki kez de Mallorca’yu çalıştırmıştı.

2004-2008 arasında ise İspanya Milli Takımı’nın hocası olmuş ve 2008’de takımını Avrupa Şampiyonu yapmıştı.

Fenerbahçe çalıştırdığı son takım oldu, 2014 yılında hayatını kaybetti.

 



Manchester City ile Premier Lig'i kazandıktan 1 sezon sonra 2013 yılında Fatih Terim'in yerine Galatasaray'a gelen Roberto Mancini, sarı-kırmızılı ekibi Şampiyonlar Ligi'nde son 16'ya taşısa da, lig yarışında şampiyonluğu Fenerbahçe'ye kaptırınca, “kaçınılmaz sonucu” bu kez Galatasaray yaşadı.

Ve Mancini de gitti, pandemi nedeniyle 2021'de yapılan turnuvada, İtalya Milli Takımı’nı şampiyon yaptı.




Türkiye son gelen, 2016'da Portekiz'i şampiyonluğa taşıyan Fernando Santos’tu. Geçen sezon Beşiktaş'ın başına gelmişti gelmesine de, onun “kaçınılmaz sonuç” ile karşılaşması için, 3 ay yetmişti.

16 maçta 1,5 puan ortalaması, karnesinin özetiydi.

Son dört Avrupa Şampiyonu ülke takımının hocaları, Türkiye’ye gelmiş ve başarısız olmuşlarsa; suçu ve sorumluluğu onlarda mı arayacağız?

Yoksa aynaya bakıp istikrar yerine anlık skorlarla beslenen sabırsızlığımıza, bozuk paradan kolay adam harcama alışkanlığımıza, sistemi ve disiplini ve de kurumsallığı yok sayan yamuk futbol kültürümüze mi ağlayacağız?

Yorumlar