4 BÜYÜK SORUN, 4 BİLİMİNSANI, 4 ÖNEMLİ YORUM / günlerden 23 temmuz

 


 

Prof. Dr. Naci Görür

Çanakkale depremi nedeniyle uyarıyorum. Özellikle hükümet, muhalefet ve halk şunu idrak etmeli. Bu ülkenin hemen hemen her yeri bir fay örgüsüyle kaplı. Ülkenin herhangi bir bölgesi her hangi bir zamanda büyük bir depreme maruz kalabilir ve binlerce insanımız ölebilir. Bu çok ciddi bir olasılıktır. Onun için bırakın fayların özelliklerini, yerini boyutunu, ne zaman deprem üreteceğini. Onu bilim insanları düşünsün. Siz nasıl kentinizi ve tüm ülkeyi deprem dirençli hale getirirsiniz onu düşünün. Hükümeti, muhalefeti ve halkı ile yumruk olur elbirliği ile çalışırsan bu mümkün. Deprem dirençli ülkelerde bizde olan büyüklükte depremler olunca bir kaç kişi tesadüfen ölüyor, bizde ise on binler ölüyor. Bu bize yakışmıyor, gelin ülkemizi deprem dirençli yapalım. Bu mümkün.

 

Prof. Dr. Mustafa Çetiner

2023 yılında kuduz şüpheli ısırık sayısı 423 ve kuduz olan kişi sayısı 2 ve ölen yok… Bu hayvanların katledilmesi için gerekçe değil. Önlem alınması için bir gerekçe elbette. Hayvan yaşamını önemsemeyen, insanınkini hiç önemsemez. İnsana 12.000 TL ile yaşa denen ülkemizde insan yaşamı çok değerlidir diyen ya yalancıdır, ya trol ya da ahmaktır.

 

Prof. Dr. Veysel Ulusoy

Gerçek enflasyon verileri ile hesaplanan maaşınız/ücretiniz şu an aldığınızın en 3-4 misli olurdu.

Örneğin,

20 bin lira 40-50 bin,

30 bin lira 60-75 bin,

40 bin lira 80-100 bin lira olurdu.

Hesaplayın yolsuzluğun boyutunu..

 

Prof. Dr. Celal Şengör

"Millî Eğitim Bakanı,

Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarını tehdit ederek onların da kendi yarattığın ucube, gerici programı adapte etmelerini istiyorsun.

Umarım bu okullar seni ciddiye almazlar. Bir ülkede faaliyet gösteren her orta öğretim okulu elbette o ülkenin Millî Eğitim Bakanının denetiminde olmak zorundadır.

Ancak bu kural Türkiye’de artık geçerliliğini yitirmiştir, çünkü sen hem ülkemizin anayasasına ham de o anayasaya dayanan kanunlarımıza aykırı, gerici eğitim programları üretip bunları okullara dayatmak istiyorsun. Charles de Gaulle ve Pierre Loti okulları tabiatıyla öncelikle anayasayı ve kanunları göz önünde bulundurmak zorundadırlar, onları zedeleyen seni ve hempanı değil.

Dolayısıyla, sen anayasaya ve kanunlara aykırı işler yaptıkça, lâik bir sistemle yönetilmeye çalışılan ülkemizde lise giriş imtihanlarına din ve fen sorularını aynı ağırlıkta koydurdukça, aslında yasaklanması gereken tarikatları okullarımıza soktukça seni kimse dinlemez, çünkü bu anayasamıza aykırıdır. Sersem trollerin okullarımızı CHP programı öğretmekle itham ediyor. Bu tumturaklı yalan kimi kandırıyor sanırsın?

Charles de Gaulle ve Pierre Loti eğitim yuvalarını ‘sömürge okulları’ olmakla itham ediyorsun. Hayır! Bilhassa Pierre Loti bir Türkiye aşığı, Türk dostu büyük bir yazardı.

Onun anısına saldırmak ülkemizi gayri medenî göstermez mi? Onun ve Nazi zorbalığına boyun eğmeden ülkesini Hitler’in pençelerinden kurtaran General de Gaulle’ün adını taşıyan okullar çağdaş medeniyetin gerektiği bir eğitim vermektedirler. Niçin sayısız yurttaşımızın çocuklarını o okullara sokabilmek için çalıştıklarını zannediyorsun.

Niyetleri çocuklarının Atatürk ilkeleri, yani sağlıklı aklın doğrultusunda, uygar bir ortamda yetişmelerini sağlamak, senin gericileştirmek niyetinde olduğun okullardan kaçırmaktır. Ben olsam ben de öyle yapardım.

Nitekim Oya ve ben de çocuğumuzu bir yabancı okuluna vermiştik.  Şükür iyi bir eğitim alabildi. Sonunda dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan ETH-Zürich’e girebildi ve oradan doktorasını da aldı.

Umarım bu ülkenin insanları senin ve hempalarının oturdukları koltuklardan, trollerinin de X’den uzaklaştırılmalarını sağlayacaktır. Sen ülkemizin geleceği için açık ve büyük bir tehditsin. Bunu tüm velîlerin idrak etmelerini temenni ederim.

Prof. Dr. Dr. h.c. mult. A. M. Celâl Şengör"

 

 

DİĞER 23 TEMMUZ’LAR

  • 1881 - Dünyanın en eski spor federasyonu olan Uluslararası Jimnastik Federasyonu, Belçika'nın Liège kentinde kuruldu.
  • 1919 - Erzurum Kongresi başladı.
  • 1952 - Mısır'da Cemal Abdünnasır liderliğindeki Hür Subaylar Hareketi, Kral Faruk'u devirdi ve monarşiye son verdi.
  • 1967 - Detroit, Michigan'da ABD tarihinin en kanlı ayaklanmalarından biri başladı. Olaylar sona erdiğinde; geride 43 ölü, 342 yaralı ve yaklaşık 1400 yanmış bina kaldı.
  • 1974 - Kıbrıs'ta üç günlük harekatta; 57 şehit, 184 yaralı ve 242 kayıp verildi.

 

23 TEMMUZ’DA DOĞANLAR

  • 1882 - Kâzım Karabekir, Türk asker ve siyasetçi (ö. 1948)
  • 1892 - Haile Selassie, Etiyopya İmparatoru (ö. 1975)
  • 1894 - Alfred Kinsey, Amerikalı biyolog, entomoloji ve zooloji profesörü (ö. 1956)
  • 1908 - Behçet Kemal Çağlar, Türk şair (ö. 1969)
  • 1924 - Gazanfer Bilge, Türk güreşçi ve iş insanı (ö. 2008)
  • 1925 - Arif Damar, Türk şair (ö. 2010)
  • 1967 - Philip Seymour Hoffman, Amerikalı oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü sahibi (ö. 2014)

 

23 TEMMUZ’DA ÖLENLER

  • 1966 - Montgomery Clift, Amerikalı aktör (d. 1920)
  • 1967 - Ahmet Kutsi Tecer, Türk şair, yazar ve eğitimci (d. 1901)
  • 1972 - Suat Derviş, Türk gazeteci ve yazar (d. 1903)
  • 1991 - Ertan Anapa, Türk besteci ve şarkıcı (d. 1939)
  • 1996 - Aliki Vuyuklaki, Yunan aktris (d. 1934)
  • 2000 - Cenk Koray, Türk yazar ve gazeteci (d. 1944)
  • 2003 - Sinan Erdem, Türk voleybolcu ve Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanı (d. 1927)
  • 2008 - Fethi Naci, Türk yazar ve eleştirmen (d. 1927)
  • 2011 - Amy Winehouse, İngiliz şarkıcı ve besteci (d. 1983)

 

 

 

 

 

Yorumlar