“HAYKIRMAK İSTİYORUM… KONUŞAMIYORUM” DEDİYSE DE… SESİNİ DUYMAYAN KALMADI / günlerden 28 temmuz


 

Sanatçı büyücüdür. Hem cellattır hem kurban. Küllerinden doğan Zümrüd-ü Anka'dır. Kaf dağının ardındaki ejderhayı bulan herkes sanatçı olabilir” demişti.

Gündem, kumdan kaleler gibi. Dalgaların gelgitleriyle bir anda yok oluyor. Duru görülerini yitirmiş ucubeler, kendi çukurlarında alkış tutuyorlar pisliklerine” demişti.

Bu alemde öyle mucizeler var ki, yalnızca görmek gerek. İnsanlığını yitirmiş boş bedenler, rüyalarını, ruhlarını satmış kabuklar. Silikon hayatlarda plastik çiçekler. Kokmuyor, yaşamıyor, sevmiyor, görmüyorlar” demişti.

Tasavvuf ilgi alanlarımdan birisi. Müziğime pek çok yansımaları var. Ancak ötesinde, dinlerin yarattığı ayrılıkları da aşan her şeyi kaplayan ve her şeyden azade bir inanç içindeyim” demişti.

Pink Floyd, Roger Waters, Led Zeppelin, Jethro Tull, Chopin, Beethoven, Bach, Pagannini, Rahmaninov, Tchaikovsky… Klasik, modern caz, Sigur Ross ve daha pek çok rock grubu ...Hepsini geç bi kalem. Alevi, Mevlevi müziklerimiz, türkülerimiz, Aşık Veysel bin tane Pink Floyd eder” demişti.

Yine demişti ki İlhan İrem:

Bile Bile Bilmezcesine, çok özel bir şarkı. 1983 Yılında, Çiğdem Talu'yu toprağa verdiğimiz günün gecesinde, Melih bir beste yaptı. Ağıt diyebileceğimiz bu piyano eserine söz yazdım. Bile Bile Bilmezcesine, yalnızca iki kez sahnede seslendirildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan ediliş kutlamalarıyla ilgili olarak, Melih'in piyanosu eşliğinde konserler vermek üzere, Rauf Denktaş tarafından adaya davet edildik. 15 Kasım 1983 'te başlayan, Lefkoşa, Girne, Güzelyurt konserlerinde Melih Şarkıyı enstrumantal olarak piyanosuyla çaldı. Son konser olan Magosa'da şarkıyı söyledim.

Şarkı bittiğinde salondaki herkes ağlıyordu. Melih, piyanoya

kapanmış hıçkırıyordu.

On sene sonra, 1993 'te Sabancı Center'da, "Çiğdem Talu'nun Onuncu Ölüm Yıldönümü" konserinde, Melih Kibar'la birlikte şarkıyı son kez seslendirdim. Şarkı Çiğdem Talu için yazılmıştı. 23 yıl günışığına çıkarmadık. Şimdi, Melih Kibar'a ve kaybettiğimiz tüm aydınlık ruh lara ithaf edilen bir şarkı oldu. Bence Melih Kibar'ın en güzel bestesidir.

Ve işte o beste.



28 Temmuz 2022'de veda ettik ona.

Şarkıları ise aklımızda, gönlümüzde, dilimizde, kulağımızda.

Ben İlhan İrem’im çok sevdim.

Yazık Oldu Yarınlara’yı, Sazlıklardan Havalanan’ı, Konuşamıyorum’u, Boşver Arkadaş’ı, Anlasana’yı, Kızım İçin’i, Havalar Nasıl’ı, Siyah Eldiven’i, Aşk Değil Nefret Değil’i, Hasretim Sana’yı, Sevgi Yetmez’i, Haydi Sil Gözlerini’yi, Teke Tek’i, İşte Hayat’ı çok ama çok sevdim.

Huzur içinde ol sevgili dost.

 

DİĞER 28 TEMMUZ’LAR

  • 1794 - Fransız devrimci lider Maximilien Robespierre, giyotinle başı kesilerek idam edildi.
  • 1808 - Osmanlı Padişahı III. Selim, İstanbul'da IV. Mustafa'nın emriyle boğularak öldürüldü.
  • 1945 - New York'ta Empire State Binası'nın 78. katına, bir B-25 Mitchell bombardıman uçağı çarptı ve 24 kişi öldü.
  • 1976 - Çin'in Tangshan şehrinde meydana gelen 8,2 şiddetindeki depremde; 242.769 kişi öldü, 164.851 kişi de yaralandı.

 

28 TEMMUZ’DA DOĞANLAR

  • 1929 - Jacqueline Kennedy Onassis, ABD başkanlarından John F. Kennedy'nin eşi (ö. 1994)
  • 1954 - Hugo Chávez, Venezuela Devlet Başkanı (ö. 2013)
  • 1993 - Harry Kane, İngiliz millî futbolcu

 

28 TEMMUZ’DA ÖLENLER

  • 1741 - Antonio Vivaldi, İtalyan besteci (d. 1678)
  • 2006 - Baykal Saran, Türk oyuncu ve yönetmen (d. 1937)
  • 2022 – İlhan İrem, söz yazarı besteci şarkıcı (d. 1955)

Yorumlar