İZMİR’E “İŞTE BÖYLE BİR ŞEY” YAPMALI



Adına “land mark” deniyor. Bir yerin işareti, simgesi… İzmir’in “saat kulesi” var da, çok yerde var saat kulesi.

Yaratıcı gücün eseri olan, yepyeni bir şey gerekli. Çok para harcamadan yapılacak ama göreni şaşırtacak bir şey. Dünya üzerinde eşi, emsali olmayan bir şey.

Mesela, işte böyle bir şey… Aynısı değil elbette. Benzeri hiç değil.

Sadece bir çıkış noktası, Prag’taki Kafka heykeli.

Haydi… Düşünmeye başlayın, başlayalım.

 

 


Franz Kafka'nın dönen kafası Prag'ın en popüler turistik yerlerinden biri olmasına rağmen heykel daha çok teknik bir güzelliğe sahiptir. David Ern bu tartışmalı sanat eserini Národní třída'daki Quadrio ticari ve ofis binası için tasarladı. Ern bu tekniği daha önce başka çalışmalarında da kullanmıştır.

Bu aynalı heykel Franz Kafka - dönen kafa şehrin trafiği yoğun bir bölgesine yerleştirildi ve yazarı farklı açılardan göstermek için düzenli olarak dönüyor. Franz'ın dönen başı, 2014'teki kurulumuyla birlikte dünyanın dört bir yanından turistlerin ilgisini çekmiştir. Etrafında mağazalar, kafeler ve hatta alışveriş merkezleri açıldı.

Franz Kafka'nın devasa büst heykeli, tek tek çalıştırılan 42 paslanmaz çelik levhadan oluşturulan aynalı bir yüzeye monte edilmiştir. Toplam 45 tonluk kütlesiyle Franz Kafka dönen kafa yerleşik motorlar sayesinde hareket eder ve döner.

Bu tuhaf Franz Kafka - dönen kafa Heykel, Prag şehrinin en sevilen edebi evladına adanmıştır. Franz Kafka heykeli, yazarın doğduğu şehirde dikilen ilk heykeldir ve yazarın yayınlanan ilk öyküsü olan "Bir Mücadelenin Tasviri "nden sonraki anını tasvir etmektedir.

Franz Kafka'nın Başı Ne Sıklıkta Dönüyor?

Bu Franz Kafka - dönen kafa her seferinde on beş dakika boyunca döner ve saatte iki kez tam pozisyonda durur. Baş 15 kez döndüğü için tüm bu koreografi yaklaşık 40 dakika sürüyor. Heykelin koreografisinden sorumlu kişiler, sıralamanın nasıl yapılandırıldığına bağlı olarak heykelin hareketini değiştirebiliyor.

(prague.org)

Yorumlar