TORUNU YÜZÜNDEN HATIRLADIM TURHAN FEYZOĞLU'NU!

Türkiye Cumhuriyeti tarihi, 1923'ten günümüze farklı kesimlerden ve farklı görüşlerden birçok siyasetçiye tanıklık etti. Bazıları daima zihinlerde kaldı, bazıları ise çabucak unutulup gittiler. Profesör Turhan Feyzioğlu da günümüzde unutulan siyasilerden birisidir.

Turhan Feyzioğlu 1922 yılında Kayseri'de doğdu. Yeni kurulacak cumhuriyetin imkanlarıyla, parlak bir gelecek onu beklemekteydi.

İlkokulu burada bitirdikten sonra doğru İstanbul'un yolunu tuttu. Galatasaray Lisesine girdi. Burada alacağı eğitim onun geleceğini şekillendirecektir. Sonraki durağı ise İstanbul Üniversitesi-Hukuk Fakültesi olacaktır. Fakat Feyzioğlu bununla da yetinmedi. Lisansüstü eğitim için İngiltere'ye gitti ve burada Anayasa Hukuku doktorasını aldı.

Feyzioğlu'nun Profesör unvanını aldığı 1955 yılında Demokrat Parti iktidardaydı, Adnan Menderes rüzgarı esiyordu. Turhan Feyzioğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi dekanlığına getirilmişti. Bu görevinin yanı sıra, Demokrat Parti'ye muhalif kanadın sesi olan Forum dergisinde yazmaya başladı. Buradaki iktidara sert eleştiriler getiren yazıları sebebiyle çeşitli davalar sonucu üniversiteden ayrılmak zorunda kaldı.

Turhan Feyzioğlu'nun bundan sonraki durağı ise siyaset olacaktı. Feyzioğlu 1957'de Cumhuriyet Halk Partisi'nden Sivas Milletvekili seçilerek meclise girdi. 1960 İhtilali sonrasında ODTÜ rektörlüğüne atandı ve 1961 Anayasasının hazırlanmasında da görev aldı. Kısa süreliğine Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.



1970'li yıllara gelindiğinde ise Cumhuriyet Halk Partisi de bir değişim içerisine girecekti. İsmet İnönü 88 yaşına gelmişti, Turhan Feyzioğlu genel başkanlığa gelmesi düşünülen isimlerden birisiydi. Bu sırada Bülent Ecevit ses getiren ani bir atılım yaptı. Genel Sekreterlik görevinden istifa etti. İnönü hiç itiraz etmedi, derhal kurultayı topladı 'ya ben, ya Bülent' dedi. 1972 Baharında toplanan kurultay Bülent Ecevit'i başkan seçti. İsmet İnönü sessiz ve sakin bir biçimde Türk siyasetinden çekildi, bir yıl sonra da hayata veda etti.

Turhan Feyzioğlu bu gelişmeler üzerine Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa etti. Ardından istifa eden 47 milletvekiliyle beraber Güven Partisi'ni kurdu. Daha sonra ise Cumhuriyet Partisi ile birleşildi ve Cumhuriyetçi Güven Partisi ortaya çıktı.



C.G.P 'Atatürk yolunda birleşelim' söylemiyle yola çıkmıştı. Bu zeminde C.G.P 1973 seçimlerinde 13 milletvekiliyle mecliste yer almayı başardı. Yerel seçimlerde ise 36 belediyeyi kazandılar. 13 Milletvekilliği günümüzde önemsiz gibi görünse de devrin siyasi şartlarında koalisyonlara destek anlamında çok mühimdi. Bu sayede Turhan Feyzioğlu, kurulan koalisyon hükumetlerinde kısa süreliğine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı vazifelerini üstlendi.

Askeri müdahale sonrasında bütün siyasi partiler kapatıldı. 12 Eylül gecesi Turhan Feyzioğlu başbakan olarak atandı. Turgut Özal'a da bakanlık görevi verilecekti. Fakat tam bu anda bir şey oldu. Özal, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Haydar Saltık'a ''bütün siyasi partiler kapatılıp başkanları tutuklanmışken, C.G.P lideri Feyzioğlu'nun başbakan yapılmasının doğru olmayacağını'' söyledi. Böylece Turhan Feyzioğlu sadece 5 saat süren başbakanlık görevinden ayrıldı.

(Anıl Göç / Onedio)

Turhan Feyzioğlu 1980 sonrasında siyasi yaşamına noktayı koydu. 24 Mart 1988’de de hayata… 

DAHA YAKINDAN TANIMAK İÇİN

 

NOT: Turhan Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği’nin “çok tartışılan” eski başkanı, bugünün TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun dedesidir. Torun Feyzioğlu, konu hakkında Faruk Bildirici ile yaptığı söyleşide şöyle demişti:

“Annem Saide 19 yaşındayken beni doğurduktan iki saat sonra ölmüş. Beni İstanbul’dan Ankara’ya getirmişler. Dedem Turhan Feyzioğlu ve anneannem Leyla’nın yanında büyüdüm. Bunu 7-8 yaşında öğrendim ama ikisine de hep anne baba dedim.”

 

Dede torun ilişkisi üzerine, Can Dündar'ın söylediklerini de hatırlamakta yarar var. Zira ben bugün Turhan Feyzioğlu'nu hatırlıyorsam, biraz da torunu yüzündendir!



 

Can Dündar:

33 yaşında hukuk profesörü, 34’ünde Mülkiye’nin dekanı olmuştu. 1956 yılında, üniversitenin açılış konuşmasında öğrencilere özgürlükten, özerklikten bahsetmiş, "Siz siz olun, nabza göre şerbet veren sözde münevverlerden olmayın" demişti.

Bunu bir direniş çağrısı olarak algılayan dönemin Başbakanı Menderes çok sinirlenmiş, hemen genç dekanı görevinden aldırmıştı. Ancak bunun üzerine üniversite ayağa kalkmış, Mülkiye’nin önde gelen hocaları ve genç asistanları, birbiri peşi sıra istifalarını vermişler, protesto için cübbelerini giyip öğrencileriyle yan yana yürümüşlerdi.

O dekanın adı, Prof. Turhan Feyzioğlu’ydu. Metin Feyzioğlu’nun dedesi…

Daha sonra siyasete giren Turhan Feyzioğlu’nu benim kuşağım, Deniz’lerin idamına "Evet" oyu veren Güven Partisi lideri olarak tanır. 70’lerindeki milliyetçi cephe hükümetlerinin destekçisiydi. Uğur Mumcu o dönem, "Feyzioğlu, sen bir halk düşmanısın. Bir gün yaptıklarının hesabını vereceksin" diye yazmıştı.

12 Eylül darbesinde bütün partileri kapatıp liderlerini hapseden askerlerin Başbakanlık için ilk aklına gelen isim onunkiydi. O da hazırdı aslında… Ataması yapıldı; ama 5 saat sonra –bilindiği kadarıyla Turgut Özal’ın itirazıyla- işler değişti.  Ve Turhan Feyzioğlu adı, Türk siyasi tarihine, en kısa süreyle başbakanlık yapan isim olarak geçti.

Siyasi hayatını böyle noktaladıktan sonra hayata veda ederken, elleriyle yetiştirdiği torununa, "Sakın büyük adam olmaya özenme, adam olmaya özen; o daha zordur" diye vasiyet etmişti.

Metin Feyzioğlu da hukuk okudu, okuduğu fakültenin dekanı oldu. Sonra Barolar Birliği Başkanlığına kadar tırmandı. Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmayla Erdoğan’ı öfkeden çıldırtıp salonu terk etmek durumunda bırakışını unutmak mümkün mü?

O konuşma, bana dedesinin 1956 konuşmasını anımsatmıştı.

Erdoğan’la kurduğu yakın ilişki de bana yine dedesinin 12 Eylül’de bütün meslektaşları hapsedilirken askerlerle kurduğu ilişkiyi anımsatıyor. Söyleyebileceğim tek şey, dedesinin mirasıdır:

Her dönem nabza göre şerbet verenlerin siyasi ömrü uzun olmuyor.


Yorumlar