İKTİDARIN “GÜCÜNE GÜÇ KATAN” BİR GÜNDÜR, BUGÜN! / günlerden 27 nisan




Kader bazen türlü kederleri getirir beraberinde. Eğer “Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 1 Eylül 1940'ta İstanbul Eyüp'te doğdu. Şayet 2 gün önce, yani 30 Ağustos'tan önce doğsaydı” 67 yaşını doldurduğu için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emekliye sevk edilecekti. Ancak 2 gün geç doğması, ona Genelkurmay Başkanlığı yolunu açtı.

Sonra da o, AK Parti’ye “iktidarını pekiştiren, güçlendiren, her istediğini yapmasını sağlayan”  yolu açtı, 27 Nisan 2009’da yayınladığı e-muhtıra ile…

Ya sonra oldu?

1 hafta sonra, “5 Mayıs 2007'de, yine siyasi tarihe geçen ünlü Dolmabahçe görüşmesi yaşandı. O dönem başbakanlık koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'deki ofisinde, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ı kabul etti. Görüşme 135 dakika sürdü. Görüşmenin içeriğine ilişkin Erdoğan, ‘Büyükanıt açıklarsa, ben de açıklarım’ derken, Büyükanıt, ‘Benimle mezara gidecek’ açıklamasını” yaptı.

Velhasıl…

Derin sırlara bir yenisi eklenmiş oldu!


MELEKLERE VERİLMİŞ SÖZÜMÜZ VAR!


Adıyaman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen İsias Otel davasının ikinci duruşması sonrası ara kararı değerlendiren Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, sürecin zor ve uzun olacağının bilincinde olduklarını söyleyerek, ara karar sürpriz bir karar olmadığını belirtti. 
Karakaya, “Biz aileler olarak mücadelemize devam edeceğiz. Sanık avukatlarının elinde hiçbir şey yok. Gerçekler ortada. Aldığımız raporlarla bütün gerçekler göz önünde zaten. Son çabalamalarını yapıyorlar” dedi. “Kazanamayacaklar. Çocuklarımızı, sevdiklerimizi öldürdüler, bunun cezasını çekecekler” diyen Karakaya, bir cinayet işlendiğini, buna neden olanların cezalarını çekeceklerini kaydetti. Mücadeleye devam edeceklerini belirten Karakaya, davadan emsal karar çıkana kadar mücadelenin süreceğini, kimsenin kendilerini yıldıramayacağını, bir sonraki duruşmaya da katılacaklarını, davalarının peşinde olacaklarını vurguladı. Konuşmaların ardından aileler “Meleklere verilmiş sözümüz var” sloganı attı. (mykibrisportal)


Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam geldiğini belirten İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, beyaz et tedariki konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

 

10 YILLIK DEĞİŞİM: KADINLAR ARTIK DAHA AZ MUTLU

Araştırma şirketi Konda, Türkiye’deki cinsiyet eşitliği algısına ilişkin raporunu paylaştı. Çalışma, 77 ilden 18 yaş üstü 2 bin 550 kişiyle görüşerek hazırlandı.


ADIM ADIM DAHA DİNİ EĞİTİM

Millî Eğitim Bakanlığı, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ isimli yeni müfredat taslağını paylaştı. Taslak hakkında bir hafta boyunca görüş bildirilebilecek. ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ ifadelerinin seyreltildiği müfredata, ‘cihat, kâmil insan’ ifadeleri girdi. Eğitim Sen taslakla ilgili “Dinî ve millî bir müfredat oluşturulmak istendiği açık” tepkisini verirken Eğitim İş “Bu müfredat bir parti programıdır” yorumunu yaptı.

 

HOŞ BİR DURUM


Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay paylışmış:

“AK Parti MKYK Üyesi, Manisa Milletvekili Sayın Ahmet Mücahit Arınç’ı ve kıymetli eşi Yeliz Hanımı Belediyemizde misafir edip Manisamızı konuştuk. Nazik ziyaretleri için Arınç ailesine teşekkür ederiz.”


ÇERNOBİL ŞİMDİ NE DURUMDA?

Tarihin en büyük nükleer kazası olan Çernobil patlamasının 38. yıldönümü. 26 Nisan 1986’da meydana gelen patlama sırasında enkazda iki kişi, çıkan yangını söndürmek üzere alana giden ve radyasyona maruz kalan 28 itfaiyeci ise kazadan birkaç ay sonra hayatını kaybetmişti. 📺 DW Türkçe videosu: ‘Çernobil şimdi ne durumda?’



NİHAL CANDAN, ANOREKSİYA

'Suç örgütü üyeliği’ suçlamasıyla cezaevinde olan sosyal medya fenomeni NihalCandan, anoreksiya nedeniyle 37.5 kiloya düşmesinin ardından doktor raporuyla tahliye edildi. Candan, kardeşi Bahar’la birlikte Kasım 2023’te tutuklanmıştı.


FIRIN SÜTLAÇ BİR NUMARA

TasteAtlas, dünyanın en iyi pirinçli sütlü tatlılarını listeledi. Türkiye'den fırın sütlaçilk sıraya yerleşirken zerde ise 8'inci sırada yer aldı.


 NE HASTALIKLAR VAR!

Belçika'da alkollü araç kullandığı gerekçesiyle yargılanan bir kişi, nadir rastlanan bir durum nedeniyle vücudun alkol üretmesine sebep olan "Bağırsak Fermentasyon Sendromu"na sahip olduğunu ispatlayarak beraat etti. Sağlık durumu 3 farklı doktor tarafından teyit edilen bu kişinin bir başka "talihsiz tesadüf" eseri olarak bira fabrikasında çalıştığı öğrenildi.

  

10 MADDEDE BU HAFTA

  1. Türkiye-Irak: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazartesi günü 12 yılın ardından ilk resmî ziyareti için Irak'a gitti. İki ülke arasında 26 anlaşma imzalanırken Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında da “Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı”na imza atıldı.
  2. Erdoğan-Özel görüşmesi: 23 Nisan akşamı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un verdiği resepsiyonda, çay sohbetinde biraraya gelen Erdoğan ve Özel, gelecek hafta görüşmek için randevulaştı. Irak dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile yapacağı görüşmede yeni anayasa çalışmalarının da masada olacağını söylemişti.
  3. Steinmeier ziyareti: Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı dolayısıyla Türkiye'yi ziyaret ederek İstanbul, Gaziantep ve Ankara'da siyaset ve iş dünyasından temsilcilerle temaslarda bulundu. Steinmeier, ziyaretinin son günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde biraraya geldi.
  4. Güvenlik tasarısı: ABD Başkanı Joe Biden İsrail, Ukrayna ve Tayvan’a 95 milyar dolar değerinde mali desteği öngören güvenlik tasarısını imzaladı.
  5. Göç yasası: Birleşik Krallık'ta ülkeye yasa dışı yollarla giren sığınmacıları Doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya göndermek için iki yıldır parlamentodan geçemeyen plan, parlamentonun üst kanadı olan Lordlar Kamarası tarafından onaylandı.
  6. Toplu mezar iddiaları: BM, İsrail’in abluka altına aldığı Gazze’deki Nasr ve El Şifa hastanelerinin çevresinde bulunan toplu mezarlara yönelik iddiaları doğrulamaya çalışıyor. İki hastanenin etrafında nasıl ve ne zaman gömüldüğü belli olmayan yüzlerce ceset bulunurken BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iddialarının kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.
  7. Çorlu tren kazası: Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018’de meydana gelen 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili davada karar açıklandı. Dört kamu görevlisi, taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Mahkeme 9 sanığa 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında hapis cezaları verdi.
  8. Protesto dalgası: ABD'de Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin yanlısı protestolar nedeniyle 100'ü aşkın öğrencinin tutuklanması, protesto dalgasının ülkenin dört bir yanındaki üniversitelere yayılmasına neden oldu. ABD'de başlayan eylemler Avusturalya, Fransa, Mısır gibi ülkelerin bazı üniversitelerine de yayıldı. Protestolarda "Yahudi karşıtlığı" sloganları atıldığı öne sürüldü. İsrail lideri Binyamin Netanyahu,  hükümete protestoları durdurma çağrısında bulundu.
  9. Yeni müfredat: Millî Eğitim Bakanlı Yusuf Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adı verilen yeni müfredatı duyurdu. Yeni müfredat taslağı için bakanlığın internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebileceğini dile getiren Tekin, konuları yetiştirmek için ders saatlerini artırmak yerine, müfredatta %35 seyreltmeye gidildiğini açıkladı.
  10. Trump davası: Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a 2016'da yaptığı 130 bin dolarlık ödemeyi örtbas etmek için kayıtlarda tahrifat yapmakla suçlandığı davanın açılış duruşması Pazartesi günü görüldü. Savcılık makamı, Trump'ın Daniels ile yaşadığı iddia edilen ilişkiyi örtbas etme çabalarının "2016 başkanlık seçimlerinin sonucunu etkilemek amaçlı suç girişimi" olduğunu iddia etti. Trump’ın avukatıysa, müvekkilinin herhangi bir suç işlemediğini ve bir seçimi etkilemeye çalışmanın yasadışı olmadığını savundu.


DİĞER 27 NİSAN’LAR…

  • 1865 - Sultana isimli ve 2300 yolcu taşıyan buharlı gemi, Mississippi Nehri'nde infilak ederek battı: 1700 kişi öldü.
  • 1927 - Türkiye'de ilk radyo yayını başladı. Türk Telsiz Telefon A.Ş. adıyla çalışmalarına başlayan özel kuruluş, yayınlarını 1938'de devlet radyosu kurulana kadar sürdürdü.
  • 1940 - Köy Enstitüleri'nin kuruluşuna ilişkin kanun kabul edildi. Köylünün eğitilmesini, kalkınmasını ve toprağa bağlanmasını amaçlayan Köy Enstitüleri, 1946'dan sonra klasik öğretmen okullarına dönüştürüldü.
  • 1988 - Cardiff'te yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda ilk kez Türkiye adına uluslararası bir şampiyonaya katılan Naim Süleymanoğlu, bir dünya rekoru kırdı ve üç altın madalya kazandı.


27 NİSAN’DA DOĞANLAR…

  • MÖ 81 - Decimus Junius Brutus Albinus, Romalı siyasetçi ve general (ö. MÖ 43)
  • 1941 - M. Fethullah Gülen, Türk emekli vaiz, FETÖ lideri
  • 1948 - Nil Burak, Kıbrıs Türkü şarkıcı
  • 1951 - Hülya Darcan, Türk oyuncu

 

27 NİSAN’DA ÖLENLER…

  • 1979 - Celal Atik, Türk güreşçi ve Dünya ve Olimpiyat şampiyonu (d. 1918)
  • 1981 - Münir Nurettin Selçuk, Türk ses sanatçısı ve besteci (d. 1900)
  • 1997 - Arif Sami Toker, Türk bestekâr (d. 1926)



Yorumlar