İSTANBUL’U ANLAMAK KOLAY DEĞİL / günlerden 23 nisan

 KUTLU OLSUN


 İSTANBUL’U ANLAMAK KOLAY DEĞİL
  • Araştırma şirketi Konda, ‘İstanbul’u Anlamak’ başlıklı araştırmasını paylaştı. Mart 2024 tarihli araştırma, 2 bin 489 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapıldı.
  • Kentte beyaz yakalı çalışanların oranı yüzde 24. İşçi, esnaf ve çiftçilerin oranı yüzde 29, çalışmayan kadınların oranı ise yüzde 23.
  • İlçeler arası hareketliliği en yüksek küme öğrenciler, öğrencilerin yüzde
  • 71’ i yaşadığı ilçeden başka bir ilçede okula gidiyor. Öğrencileri beyaz yakalılar takip etmekte, onların da yüzde 56’sı ilçe değiştirmekte. Esnafların yüzde 82’ si kendi ilçesinde çalışıyor.
  • Kadıköy, Beşiktaş ve Üsküdar, 'en çok yaşamak istenen' ilçeleri oluşturuyor. Bu üçlünün ardından 'deprem endişesi' nedeniyle talep gören Sarıyer ve Beykoz geliyor.
  • İmkânı olsa İstanbul dışına yerleşmek isteyenlerin oranı ise yüzde 61.
  • İstanbul’da yaşayanların yaklaşık yüzde 38'si hayat tarzını ‘modern’, yaklaşık yüzde 38'i 'geleneksel muhafazakâr', yaklaşık yüzde 25'i ise ‘dindar muhafazakâr' olarak tanımlıyor.
  • Yüzde 6'sı kendisini 'ateist', yüzde 4'ü ise 'inançsız' olarak ifade ederken 'sofu' olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 15. Bu oran, Türkiye genelinde yüzde 13.
  • Eğlenmek için en çok vakit geçirilen ilçe, yüzde 18 ile Kadıköy olurken onu yüzde 8 ile Beşiktaş takip ediyor. Son altı yıldır Fatih ve Beyoğlu'nun popülerliği azalıyor. Kadıköy, Üsküdar, Bakırköy ve Pendik yanıtı verenlerde ise artış var. Beyaz yakalı çalışanlar Kadıköy, Beşiktaş ve Bakırköy’ü, esnaf ve işçiler Kadıköy, Beşiktaş ve Fatih’i tercih ediyor.
  • WhatsApp dışında en çok kullanılan sosyal medya platformu yüzde 66 ile Instagram.
  • İstanbul doğumlu olanların oranı yüzde 38 iken 'İstanbullu' olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 13. Burada, kendisini ‘Karadenizli’ olarak tanımlayanların sayısındaki artış etkili.

İstanbul'u gezmek güzel.

İstanbul'da yaşamak zor!



ERDOĞAN, 23 NİSAN OTURUMU YERİNE ŞEYH CENAZESİNE GİTTİ!


SATIŞ YOK TAKAS VAR


Konut fiyatlarındaki yüksek seyir, krediye erişimdeki zorluklar ve yüksek faiz oranlarına karşı satış platformlarında ‘takas’ ilanları artıyor. Sektör temsilcileri, arsa, araç veya evlerini bir nevi peşinat gibi kullananların söz konusu takas teklifini emlak işletmelerine de yaptığını aktarıyor.

 

THY’DEKİ MAAŞLAR UÇUYOR MU?

Fatih Altaylı yazdı:

THY Genel Müdürü’nün maaşı aslında o kadar da yüksek değil. Ama Türkiye’de genel ücretler o kadar düşük ve TL o kadar değersiz hale gelmiş ki, dünya ölçeğinde düşük olan maaşlar burada yüksek gibi görünüyor. Tabii bir de liyakat meselesi var.THY Genel Müdürü oraya liyakatle mi atanıyor, siyasetle mi! Asıl rahatsız edici olan da bu zaten.


5.8 MİLYAR DOLAR ASKERİ HARCAMAYA GİTTİ

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yılına dair küresel askerî harcamalarla ilgili raporunu açıkladı. Rapora göre Türkiye, 5,8 milyar dolarlık harcamayla 2022'ye göre, bir sıra yükselerek dünya genelinde 22. sırada yer aldı. Askerî harcamalarda ABD, 916 milyar dolarla ilk sırada yer alırken 296 milyar dolarla Çin ikinci ve 109 milyar dolarla Rusya üçüncü sırada.

 

BOYKOT SIRASI AMERİCAN TOBACCO’DA

Son olarak Tekel Bayileri Yardımlaşma Platformu Başkanı Erol Dündar, sigara firmalarının esnafın kar marjını düşürdüğünü belirterek “Biz de bu markaların ürünlerini satmama kararı aldık” dedi. En büyük üçüncü sigara tedarikçisi olan British American Tobacco’nun (BAT) sigarada yüzde 4.71 olan kâr marjını, 3.68’e düşürdüğünü belirten Dündar, "Firma geri adım atana dek protestomuza kararlılıkla devam edeceğimizi bilmelerini isteriz. Her geçen gün artan giderlerimiz ve sürekli gelen zamlar ile bayiler olarak iyice çıkmaza  girdik" diye konuştu. British American Tobacco markaları arasında Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall, Vogue, Rothmans, Benson & Hedges, Winfield, State Express 555, Kool ve Viceroy yer almaktadır.


SİGARA İÇENLER 15 YILDA 300 MİLYON AZALDI

Dünya genelinde 151 ülkede çeşitli seviyelerde sigara içme yasakları bulunuyor. 2004 yılında İrlanda halka açık yerlerde ve toplu taşıma araçlarında sigara içmeyi yasaklayan dünyadaki ilk ülke olmuştu. DSÖ’ye göre, son 15 yılda dünya çapındaki sigara yasaları sayesinde 300 milyon daha az sigara içicisi var.

 

FİRAVUN 3.400 YIL SONRA MISIR’A DÖNDÜ

Mısır, 30 yıldan uzun süre önce çalınarak ülke dışına kaçırılan Firavun II. Ramses’in başını tasvir eden 3 bin 400 yıllık bir heykeli geri aldı. 2013 yılında heykelin Londra’da bir sergide satışa sunulduğunda fark eden Mısırlı yetkililer, hak sahipliği başvurusu yaptı. Kahire’deki Mısır Müzesi’ne getirilen heykel restorasyon çalışmalarının ardından sergilenecek.


Yorumlar