TARİHE SAYGISI YOK, BABASINA HİÇ YOK / günlerden 22 nisan




“Yıl 1992. MGK, PKK ile mücadelede kritik kararlar aldı. MGK Genel Sekreterliği kapsamlı bir 'Psikolojik Harekat Planı' yaptı. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a sunulan bu planın belgesi Özal'ın evi satılınca bir kağıt hurdacısına teslim edildi.”

Kırk türlü yorumlanabilecek tuhaf ve acı bir durum. En azından şunu söylemeliyim… Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık yapmış ve yıllarca ülkenin kaderini elinde tutmuş bir insanın oğlu; nasıl olur da bu kadar hoyrat ve sorumsuz davranabilir? Çok yazık…

 GİTTİ GELDİ, YİNE GİTTİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, 18 Nisan seçimlerinde Parti'nin aldığı sonuç nedeniyle görevinden 22 Nisan 1999 günü istifa etti. Türkiye'de seçim yenilgisinden sonra istifa eden ilk lider oldu.

 Hatırlanacağı gibi, sonra yine geldi. Malum kaset olayının ardından, tekrar istifa etti.


LENİN VE GERÇEK


“Kıvılcımdan ateş doğacak” diyen Bolşevik lider Vladimir İliç Ulyanov (Lenin) tarafından 1900 yılında yayımlanmaya başlayan İskra (Kıvılcım) gazetesi, 3 yıl sonra Menşevikler’in eline geçmişti. Birçok illegal yayından sonra, 5 Mayıs 1912’de (eski takvimle 22 Nisan 1912’de) Pravda (Gerçek) adıyla yeni ve legal bir gazete çıkarıldı. 5 Mayıs, daha sonradan Sovyet Basın Günü ilan edildi. Vokrug Sveta ve Ogonyok dergileriyle birlikte Pravda, Rusya’nın en eski yayınlarından biri oldu. 1917 Ekim Devrimi öncesinde genellikle 40-60 bin tirajla yayımlanan Pravda, SSCB döneminde 10 milyonluk tirajı aştı.


 YABANCI BESİCİ BİZE MİNNETTAR

Murat Murathanoğlu yazmış:

“Et ve Süt Kurumu ile özel ticari kuruluşlar üç ayda kırmızı et ithalatına 1 milyar dolar, yani yaklaşık 32 milyar TL ödendi. El alemin yabancı besicisi bize minnettar tabii... Yabancı et üreticisine aktarılan bu kaynakların yerli besiciye destek için kullanılması hiç akıllarına gelmedi mi?”

Hemen eklemeliyim ki…

Yıllık Gıda Enflasyonu:

Türkiye: %70,5

Rusya: %8,1

Yunanistan: %6,7

İsrail: %5,9

Avrupa Birliği Ortalaması: %3,0

UTANAN VAR MI?

Ve dahası…



"Almanya’da aylık mutfak giderim 250 Euro’yu geçmiyor. Bozdurduğum 200 Euro, 7 bin TL yaptı, iki gün sonunda yok oldu. Bu nasıl olabiliyor anlamıyorum!" diyen gurbetçiyi de izleyin, TAM OLSUN!

 

MERAKLA VE HEYACANLA BEKLEMEYE DEĞER

Gabriel García Márquez’in başyapıtı Yüzyıllık Yalnızlık 16 bölümden oluşan bir dizi olarak, Kolombiya’da İspanyolca olarak çekilmiş ve Márquez’in mirasçılarından onay almış. Netflix yapımı dizinin senaryosu José Rivera, Natalia Santa, Camila Brugés, María Camila Arias, Albatrós González tarafından yazılmış yönetmenliği Alex García López ve Laura Mora üstlenmiş.

İşte ilk fragman:



BİR ZAMANLAR SABAH'TI

22 Nisan'da kurulan bir başka gazete ise 1985 yılında, Sabah Gazetesi'ydi. Ruşen Çakır şöyle özetlemiş ilk yılları:

Sabah gazetesi, 80'li yıllarda Türkiye medyasının yükselen yıldızıydı; kendi deyimiyle "amiral gemisi" idi. Gazete kısa sürede köklü rakiplerini sollamış, büyük bir tiraj başarısı yakalamıştı. Sabah'ın yükselişi tiraj rakamlarının ötesinde bir şey ifade ediyordu: Yeni bir dönemin, 80'lerdeki hızlı toplumsal değişimin medyadaki temsilcisi, yeni hayatın yazılı-basılı lokomotifiydi Sabah. Bir dönem çok konuşulmuş çok tartışılmış "yükselen değerler"in sözcüsüydü. Ve Babıâli medyasından İkitelli medyasına geçişin simgesi...


ACI VATAN BAŞKANI GELDİ

“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya Cumhurbaşkanı Dr. Frank-Walter Steinmeier'i Almanya'ya iş gücü göçünün başladığı nokta olan Sirkeci Tren Garı’nda karşıladı."

 


Yorumlar