GARİP GELDİ, GARİP GİTTİ BİZİM “GARİP”; BELKİ DE YAŞANACAK KATLİAMA TANIK OLMAK İSTEMEDİ… / günlerden 23 mayıs


 

Bizim sokağın üçlüsü 112, Beyaz ve Küpeli’ye yeni bir dost katılmıştı dört beş ay önce. Yüzü, gözü, patileri Kangal soyu ile bir şekilde buluştuğunu gösteriyordu. Gençti daha… Fakat çelimsizdi, zayıftı.

Kim bilir nereden gelmiş ve bizim üçlünün arasına sığınmıştı. Onların peşine takılıyor, burnu yerde, yiyecek bir şeyler arıyordu sürekli. Konan yemeklerin yanına yaklaşması mümkün değildi. Ötekiler hırlayıp, diş göstererek uzaklaştırıyorlardı onu.

Garibim çok ürkekti zaten. Belli ki epey dayak yemiş, hırpalanmıştı. Uzun süre akla karayı seçtik ona mama yedirmek için. Bahçeden içeri almak istedik defalarca. Girmedi korkudan. Zaman geçti, akıllandı biraz.

Ötekiler yokken gelmeye başladı. Sokağın ortasına yatıyor, bakışlarıyla bizi arıyordu. Hemen koşup karnını doyuruyorduk.

Ah canım, rüzgar biraz sert esse bile zıplardı yerinden.

Adına “Garip” dedik.

Galiba öğrendi adını gide gele.

Geçenlerde gelmedi.

Bir gün, iki gün, üç gün.

Garip yok.

Neredeydi, ne olmuştu?

Sonra bir komşumuz, yan sokaktaki bir ağacın altında, yüzü kanlar içinde bir köpek ölüsü gördüğünü söyledi. Üzerinde de bir zeytin dalı varmış. Belediyeyi aramış, gelip almışlar onu.

Yunus Emre “Bir garip ölmüş diyeler / Üç günden sonra duyalar / Soğuk su ile yuyalar / Şöyle garip bencileyin” der de…

Biz beş gün sonra duyduk, garibin öldüğünü.

Soğuk su ile yuyamadık onu.

Göremedik bile hatta.

Garip geldi, garip gitti Garip.

Dünyadan sevgiye muhtaç bir canın daha eksilmesi, içimde derin bir sızı bıraktı gerçekten.

Şimdi bir yasa hazırlığında ya iktidar:

“Sokak köpeklerinin ‘uyutulması’nı öngören teklifin Meclis tatile girmeden yasalaştırılması planlanıyor. BBC Türkçe’nin kulis haberine göre, 30 gün boyunca sahiplenilmeyen köpekler, iğneyle ilaç verilerek uyutulacak. Hükümet üyeleri ‘yüksek maliyet’, ‘bakanlık ve belediyeler arasındaki koordinasyon sorunu’ ve ‘barınak yetersizliği’ gerekçeleriyle, kısırlaştırma ile sokak köpeklerinin sayısının azalmasının yıllar alacağını savunuyor.

Tamam, bir sorun var ama bu mudur tek çare?

Kendi yetersizliklerini gidermek yerine, işin kolayını bulmuş muhterem zevat:

Katli vacip” deyince sorun bitecek!

Belki de Garip şanslıydı, ufuktaki katliamı görmeden, bastı gitti şu kahpe dünyadan…

 

ADIM ADIM KATLİAM

Yavuz Selim Demirağ paylaşmış...

Bugün sizlere bir hikaye anlatacağım:

 “1910 yılında İstanbul'da yaşanan Hayırsızada Köpek Katliamı, Türk tarihinde utanç verici bir olay olarak yer almaktadır. O dönemdeki belediye başkanı Suphi Bey'in aldığı kararla, sokak köpeği sorununun çözümü adına yaklaşık 80 bin köpek, Hayırsızada olarak da bilinen Sivriada'ya taşınmış ve açlığa ve susuzluğa terk edilmiştir. Bu vahşet, sadece on binlerce canlının ölümüne yol açmakla kalmamış, aynı zamanda İstanbul halkı üzerinde derin bir travmaya neden olmuştur. Hayırsızada'ya taşınan köpekler, kayalık ve susuz bir adada açlığa ve hastalıklara terk edilmiştir. Birçok köpek, birbirini yiyerek hayatta kalmaya çalışmıştır. Günlerce süren bu vahşet, İstanbul halkı tarafından dehşetle izlenmiştir. “

Bu hikayeyi neden mi anlatıyorum? Hayvan Hakları Kanunu taslağının basında yer alan maddelerini okuduğum için. Ülkemizin sokaklarında tecavüzcüsü, katili, dolandırıcısı rahat rahat dolanırken dört ayaklı canlılardan hırs alma peşindeyiz. Taslakta “Büyükşehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak ve mevcut barınakların durumu iyileştirilecek” şimdiye kadar yapamadıkları ne varsa yazmaya devam etmişler neymiş efendim bir ay içinde bu barınaklarda sahiplenilmeyen köpekler uyutulacakmış.

Nerden bulacaklar bu kadar imkanı? Bu kadar imkan vardı madem nedense son zamanlarda artan sokak köpekleri haberlerinden sonra mı kanununu yazmaya karar verdiler?

Yakın zamanda çıkan Hayvan Hakları Kanununa tüy dikmekten öteye gidemeyecek bir AKKanun gelmektedir. Sözde ilaçla uyutulacak köpeklerin şimdiden işkence haberlerini görebiliyorum. İlacı temin edemeyen her belediye kanun çıktı nasılsa diyerek işkence ile hayvanları telef edecektir.

 

GENÇLER, KULAK VERİN İLBER ORTAYLI’YA




MORALİNİ BOZMADAN ŞAKA ŞAMATA YAŞAYACAKSIN HAYATI


Videodaki arkadaş gibi olmak gerekiyor hayatta.

İçinde biriken ne varsa, hepsini boşaltacaksın uluorta. Bağıracaksın doyasıya. İçinden kahkahalar atacaksın, çevrendeki şaşkın, kızgın çehrelere bakarak.

Moralini hiç bozmadan ağzına geleni söyleyecek, muhalefetin en şahanesini, iktidarın bıçkın mı bıçkın neferiymişçesine yapacaksın.

Kimi “ne diyor bu adam?” diyecek belki.

Ne dediğini anlamaya çalışacak ama anlayamayacak seni. Anlamışçasına mecburen kafa sallayacak.

Bak onlara, hayatını şaka şamata yaşa.

Gam, kasavet, dert ve çileyi bitiren arkadaş, her kimsen, ne mutlu sana.


  • Hastanelerde yeni dönem bugün başladı. Uzaktan muayene masrafları artık Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak. Doktorlar gerekli gördüğü takdirde rapor ve reçete yazabilecek. BURADA
  • THY, 2027 Avrupa Oyunları’nın imza töreni için İBB Başkanı İmamoğlu’nun Roma’ya yaptığı seyahatin tarifeli uçakla değil, kiralık uçakla yapıldığını açıkladı.
  • Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Tuğgeneral Esat Mahmut Yılmaz, B. Ç. adlı bir generalin makam aracı ile Suriye sınırında insan kaçakçılığı yapıldığını doğruladı. BURADA
  • İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 4 Temmuz'da erken seçime gidileceğini açıkladı. Uzun süredir seçim tarihini belirleme baskısı altında olan Sunak'ın, Kral 3. Charles'tan Avam Kamarası'nı feshetmesini istediği belirtildi. İngiltere'de seçimler 5 yılda bir yapılıyor, son seçim Aralık 2019'daydı.
  • Antarktika’da 380 kilometrekare büyüklüğünde bir buzdağı koptu. Malta adasından daha büyük olan buzdağı, 1956’dan bu yana İngiltere’ye ait bir bilim üssüne ev sahipliği yapan Brunt Buz Sahanlığı’nın bir parçasıydı. Buzul kopuşlarıyla ilgili endişeler nedeniyle 2017 yılında bilim üssünün başka bir noktaya taşınma süreci başlamış, istasyondaki son personel de şubat ayında bölgeyi terk etmişti.
  • Sivil Havacılık Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklif taslağına göre, kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcu uçağa kabul edilmeyecek. Özel güvenlik personeli kolluk nezaretinde eşya, bagaj ve kargolarda arama yapabilecek.

ASTROLOJİ “SALLAMA SANATI” MIDIR?

 


  • İstanbul Çekmeköy'deki özel bir okulda İngilizce öğretmeni olan İranlı B.G., ‘çok sayıda çocuğa cinsel istismarda bulunduğu’ suçlamasıyla gözaltına alındı. B.G'nin sadece oturma izninin olduğu, çalışma izninin ise bulunmadığı açıklandı. Okul idaresi hakkında ise 'suçu bildirmeme' ve 'kaçak işçi çalıştırma’ suçlamalarıyla işlem başlatıldı.
  • ABD’de yaz sezonunda fiyatları düşürmek amacıyla ülkenin kuzeydoğusundaki rezervlerden 1 milyon varil benzinin satışa sunulacağı açıklandı. Ülkede benzinin galon başına ortalama fiyatı geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 2 arttı.
  • e-Devlet’in mobil uygulamasına “Kaza Tutanağı” hizmeti eklendi. Yeni özellik sayesinde kullanıcılar, artık kağıt ve kalem kullanmaya gerek kalmadan uygulama üzerinden elektronik olarak kaza tutanağı hazırlayabilecek. BURADA
  • RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, haber bültenlerine yaş sınırı getirme hazırlığı içinde olduklarını duyurdu. Şahin, RTÜK'te aldıkları ilke kararıyla ilgili "Maalesef bu bizim için övünecek bir şey değil ama RTÜK olarak haberlere 'bip' koyacağız, yani +18 ve +13 işareti koyacağız" dedi.

 

DİĞER 23 MAYIS’LAR

  • 1919 - İzmir'in İtilaf Devletleri tarafından işgalini protesto için Sultanahmet Mitingi yapıldı, mitinge 200 bin kişi katıldı.
  • 1928 - Türk Vatandaşlığı Kanunu kabul edildi, tekke ve zaviyeler kapatıldı.
  • 1978 - İmralı Cezaevi'nden kaçan Amerikalı Billy Hayes'in yazdığı roman, Geceyarısı Ekspresi adıyla sinemaya aktarıldı. Türkiye, filmi protesto etti.
  • 2002 - Ankara'nın en eski ve en büyük sinemalarından biri olan Akün Sineması, 1975 yılında Ertem Eğilmez'in unutulmaz filmi Hababam Sınıfı ile açtığı perdelerini, yine aynı filmle bir daha açılmamak üzere kapattı.

 

23 MAYIS’TA DOĞANLAR

  • 1883 - Douglas Fairbanks, Amerikalı sinema oyuncusu, senarist ve yönetmen (ö. 1939)
  • 1897 - Hafız Burhan, Türk gazelhan ve bestekâr (ö. 1943)
  • 1933 - Joan Collins, İngiliz oyuncu
  • 1955 - Mansur Yavaş, Türk avukat ve siyasetçi
  • 1971 - İlker Aksum, Türk oyuncu
  • 1996 - Çağlar Söyüncü, Türk futbolcu

 

23 MAYIS’TA ÖLENLER

  • 1991 - Kemal Satır, Türk siyasetçi (d. 1911)
  • 1996 - Tanju Okan, Türk şarkıcı, müzisyen ve sinema oyuncusu (d.1938)
  • 2017 - Roger Moore, İngiliz sinema oyuncusu (d. 1927)

Yorumlar