SEN KALK 1991 YILINDA BAKAN OL, 2024 YILINDA DA AK PARTİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI… ÂLEME İBRET OLSUN! / günlerden 17 haziran

 


 

Takvim yaprakları 17 Haziran 1991’i gösterdiğinde, Cumhurbaşkanı Turgut Özal yeni hükümeti kurmakla Mesut Yılmaz’ı görevlendirdi.

İlginç günlerdi.

Bugün bakıldığında “şaka gibi” gelen şeyler oluyordu.

Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ANAP’ın İstanbul İl Başkanı olmak istiyor, yoğun itirazlara karşın, 3 Mart 1991'de amacına ulaşıyordu.

Dönemin iktidar partisi “çok parçalı” biçimde 15 Haziran 1991'de Büyük Kongre’ye gittiğinde, Başbakan ve Genel Başkan Yıldırım Akbulut’un karşısında Mesut Yılmaz ile Hasan Celal Güzel de adaydı.

İlk turda Mesut Yılmaz 580, Yıldırım Akbulut 557 ve Hasan Celal Güzel 20 oy aldı. Güzel'in Akbulut lehine adaylıktan çekilmesi de işe yaramadı ve ikinci turdu Yılmaz’ın oyu 631’e çıktı, seçimi kazandı.

48. TC veya 1. Yılmaz Hükûmeti,  23 Haziran 1991 tarihinde güvenoyu aldı ve 20 Ekim’deki genel seçimin ardından 20 Kasım 1991 tarihine kadar görev yaptı.

Bu aynı zamanda, Anavatan Partisinin tek başına kurduğu son hükûmetti.

“Acaba” dedim:

Yılmaz Hükümeti’nde kimler bakan olmuştu ve aralarında hâlâ siyaset sahnesinde yer almaya çalışanlar var mıydı?

Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli’ydi. Devlet Bakanları; Fahrettin Kurt, Mustafa Taşar, İmren Aykut, Vehbi Dinçerler, Kamran İnan, İlhan Aküzüm, Cengiz Tuncer, Sabahattin Aras, Ersin Koçak, Mehmet Çevik, Eyyüp Cenap Gülpınar, Birsel Sönmez, Ali Talip Özdemir (Ahmet Akgün Albayrak) şeklinde sıralanmıştı.

Adalet Bakanı Şakir Şeker, Milli Savunma Bakanı Barlas Doğu, İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli, Dışişleri Bakanı Safa Giray, Maliye ve Gümrük Bakanı Adnan Kahveci, Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol, Bayındırlık ve İskan Bakanı Hüsamettin Örüç, Sağlık Bakanı Yaşar Eryılmaz, Ulaştırma Bakanı İbrahim Özdemir, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanı İlker Tuncay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Metin Emiroğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Muzaffer Arıcı, Kültür Bakanı Gökhan Maraş, Turizm Bakanı Bülent Akarcalı olmuştu.

Geçen zaman içinde kimi hayata veda etti, diğerleri siyasete…

Bildiğim kadarıyla sadece biri, bir şeyler olma hırsını kaybetmedi.

O kişi Ali Talip Özdemir’di.

İlginç bir kişilik olduğu kesin.

Bakın şimdi.

1984 yerel seçimlerinde Anavatan Partisi’nden Ereğli Belediye Başkanlığına seçildi. 1987’de belediye başkanlığı görevinden ayrılarak Konya milletvekili olarak TBMM’ye seçildi. Milletvekili olduktan sonra bir süre Turgut Özal döneminde ANAP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Mesut Yılmaz başkanlığındaki 48. Hükümet'te önce devlet bakanı daha sonra Çevre Bakanlığı’nın kurulmasıyla Türkiye’nin ilk Çevre Bakanı oldu. 1991 yılında yapılan ara yerel seçimlerde ve 1994 yerel seçiminde Bakırköy Belediye Başkanı oldu. 1995 genel seçimlerinde bu kez İstanbul Milletvekili olarak ikinci kez TBMM’ye girdi.  53. Hükümette yine Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 1999 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına aday oldu, ancak kazanamadı. 2002 genel seçimlerinin ardından Mesut Yılmaz’ın ayrılmasından sonra, 11-12 Ocak 2003 tarihlerindeki Olağanüstü Kongre’de ANAP Genel Başkanı seçildi, fakat aynı yıl görevinden ayrıldı.

Hemen bir parantez açmalıyım…

Ali Talip Bey, 1994 yerel seçiminde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmayı çok istedi. Bunun için “İzmir’de ev kiralamak” gibi hazırlıklar bile yapıldı. Şiddetle karşı çıktım böyle bir ithalata! ANAP teşkilatı da sert tepki gösterince hevesleri kursakta kaldı, aday Işın Çelebi yapıldı.

Neyse…

Baş döndüren gelgitler uzun süre durdu, duruldu.

Ve o da ne?!

Ali Talip Özdemir 2024 yerel seçimlerinde AK Parti Bakırköy Belediye başkanı adayı olmuştu!!!

Ya sonuç?

CHP adayı Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu yüzde 67,72 oy aldı, Ali Talip Özdemir ise yüzde 22,07.

İçler acısı böyle bir final gerçekten her kula nasip olmaz!

 

DİĞER 17 HAZİRAN’LAR

  • 1939 - Fransa'da Giyotin'le "halka açık" son infaz, Versay şehrinde Saint-Pierre Hapishanesi'nin (şimdiki Adalet Sarayı) dışında gerçekleştirildi. Giyotinle son idam ise, 10 Eylül 1977'de yapıldı.
  • 1944 - İzlanda, Danimarka'dan ayrıldı ve cumhuriyet ilan etti.
  • 1951 - Türkiye millî futbol takımı, Batı Almanya'yı Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda 2-1 yendi. Başarılı kurtarışlar yapan kaleci Turgay Şeren'e, "Berlin panteri" denilmeye başlandı.
  • 1972 - Watergate skandalı: ABD Başkanı Richard Nixon'un partisi olan Cumhuriyetçi Parti ile bağlantılı 5 hırsız, Watergate İş Merkezi'ndeki bir büroya gizli mikrofon yerleştirirken Polis tarafından yakalanarak tutuklandı. Bu büronun, ABD'nin o zamanki ana muhalefet partisi olan Demokrat Parti'nin merkezi olduğu ortaya çıktı.
  • 1980 - Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir İl Başkanı ve eski Milletvekili Mehmet Zeki Tekiner öldürüldü. Cenaze töreninde, aralarında Bülent Ecevit'in de bulunduğu Cumhuriyet Halk Partisi heyetine, Ülkü Ocaklılar tarafından taşlı ve sopalı saldırıda bulunuldu.
  • 1991 - ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından yeni Hükûmeti kurmakla görevlendirildi.

 

17 HAZİRAN’DA DOĞANLAR

  • 1898 - Latife Hanım (Uşaklıgil), Atatürk'ün eşi (ö. 1975)
  • 1921 - Aydın Boysan, Türk mimar ve gazeteci (ö. 2018)
  • 1930 - Adile Naşit, Türk sinema oyuncusu (ö. 1987)
  • 1940 - Özdemir Erdoğan, Türk müzisyen, söz yazarı ve besteci
  • 1942 - Doğu Perinçek, Türk politikacı
  • 1958 - Abdullah Oğuz, Türk yönetmen, yapımcı ve senaryo yazarı
  • 1968 - Derya Arbaş, Türk oyuncu (ö. 2003)
  • 1972 - Kıraç, Türk bestekâr ve müzisyen
  • 1980 - Sıla Gençoğlu, Türk pop şarkıcısı ve söz yazarı
  • 1980 - Venus Williams, Amerikalı tenisçi

 

17 HAZİRAN’DA ÖLENLER

  • 1974 - Refik Koraltan, Türk siyasetçi ve TBMM Başkanlarından (d. 1889)
  • 2000 - Ekrem Alican, Türk maliyeci ve siyasetçi (d. 1916)
  • 2015 - Süleyman Demirel, Türk siyasetçi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı (d. 1924)
  • 2022 - Jean-Louis Trintignant, Fransız sinema oyuncusu (d. 1930)

 

Yorumlar