ADIM ADIM YAKLAŞIYOR HAYALİNE / günlerden 22 temmuz


 

ABD'de başkanlık yarışından çekilen Başkan Joe Biden, yeni aday olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e destek verdiğini duyurdu.

Biden'ın 81 yaşında olmasının seçimlerde partinin aleyhine olacağını düşünen bazı Demokratlar, en iyi seçeneğin 59 yaşındaki Harris'i aday göstererek seçim kampanyasında yeni bir başlangıç yapmak olduğunu söylüyordu.

Biden'a çekilmesi yönündeki baskı covid olduğu için kampanyasını ertelemesiyle artmıştı.

Biden bir açıklamasında ise kendisinin Trump'ı yenebilecek tek aday olduğunu, ancak gerekmesi durumunda Harris'in de görevi iyi bir şekilde yürütebileceğini söylemişti.

Ancak bazı kamuoyu yoklamaları Harris'e desteğin az olduğunu gösteriyor.

Kamala Harris siyasete nasıl atıldı?

California- Oakland'da dünyaya gelen Kamala Harris'in annesi Hindistan, babası da Jamaika doğumlu.

Çift Harris 5 yaşındayken boşandıktan sonra Kamala'yı çoğunlukla bir kanser araştırmacısı ve sivil toplum savunucusu olan annesi Shyamala Gopalan Harris büyüttü.

Annesinin onu ve kardeşi Maya'yı Oakland'deki siyah topluluklar arasına katmak için çabaladığını söyleyen Harris, otobiyografik kitabı "The Truths We Hold"da "Annem iki siyah kız çocuk büyüttüğünün farkındaydı. Burada bizi kendine güvenli ve gururlu siyah kadınlar olarak büyütme konusunda kararlıydı" diye yazmıştı.

Ülke tarihinde siyahların baskın olduğu okulların başında gelen Howard Üniversitesi'ne gittikten sonra, Güney Afrika'daki ırkçılık ve ABD'de ırk ilişkileri gibi siyasi konulara merak sardı.

California Üniversitesi'nde avukatlık vasfını kazandı. Çeşitli bölge savcılıklarında çalıştıktan sonra, 2010'da California Başsavcısı oldu.

2016'daki seçimleri kazanarak California Senatörü oldu.

2020'de başkanlık seçimlerine aday olmak için kampanya yürütse de yarış başladıktan kısa süre sonra adaylıktan çekildi.

Daha sonra aday gösterilen Joe Biden ise Harris'i başkan yardımcısı adayı seçti. Kamala Harris 2020'deki başkanlık seçimlerinde ABD'nin ilk kadın, siyah ve Asya kökenli başkan yardımcısı olarak tarihe geçti.

Biden Harris'ten, "Zeki, çetin, deneyimli bir savaşçı" diye bahsediyordu.

İkili, Donald Trump ve yardımcısı Mike Pence'i 2020 seçimlerinde yenilgiye uğrattı.

Biden'ın kampanyasında arka planda yer alıyormuş gibi görünse de, ikilinin siyah kadınların yüzde 90'ından oy aldıkları düşünülürse, Harris'in siyah kadın kimliği bu zaferde etkili olmuş olabilir.

Başkan yardımcılığı süresince neler yaptı?

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris aynı zamanda Amerikan Senatosu Başkanı da olması nedeniyle, bir tasarı için yapılan oylamada oyların eşit olması halinde karar oyu verme yetkisine sahip.

Harris, ABD tarihinde bu yetkiyi en çok kullanan başkan yardımcısı oldu ve tam 32 kez karar oyu verdi.

Kasım 2021'de Biden sağlık muayenesinde olduğu sırada 75 dakikalığına başkan vekilliği yaptı.

Yüksek Mahkeme'nin ülkede 1973'ten bu yana kürtajı yasal hale getiren Roe vs Wade (Wade'e karşı Roe) kararını iptal etmesi sonrası, 2022'den itibaren kadınların üreme sağlığı haklarını savunmak için ülke çapında kampanya yürüttü.

Ancak Başkan Yardımcılığı dönemi boyunca güvenoyları düşük kaldı. FiveThirtyEight'in kamuoyu araştırmalarına göre ABD'lilerin ortalama yüzde 51'i performansını yetersiz buldu ve yalnızca yüzde 37'sinden onay aldı.

ABD'de başkanlık seçimlerini izleyen BBC muhabiri Katty Kay'e göre, Biden'ın ona verdiği temel görev ABD'nin güney sınırından ülkeye göçü sınırlandırmak iken, Harris bu sorunu çözmede başarısız oldu.

Biden'ın yerine geçmeye sıcak bakıyor muydu?

Televizyondaki seçim tartışmasında rakibi Donald Trump karşısında gösterdiği zayıf performansı gerekçe gösteren ABD Temsilciler Meclisi'ndeki 5 Demokrat isim, 81 yaşındaki Biden'ın başkanlık seçimlerine adaylığını geri çekmesi için açık çağrıda bulunmuştu.

Ohio eyaletinin eski Temsilciler Meclisi üyesi Tim Ryan, Biden'ın yerine geçebilecek isim olarak Harris'i öne çıkardı. Newsweek'te yayımlanan makalesinde Ryan, Kamala Harris'in Trump karşısında "ezici" bir zafer elde edebilecek, "olağanüstü" bir başkan adayı olabileceğini öne sürmüştü.

Son kamuoyu araştırmaları, Harris'in Trump karşısında Biden'dan daha iyi bir rakip olabileceğini gösterse de, yine de rakibi Trump'la aralarında başa baş bir yarış geçmesi bekleniyordu.

CNN'in 2 Temmuz'da yayımladığı araştırmaya göre, Biden'ın başkan seçilmesini isteyenlerin oranı yüzde 43'ken, Trump'ın seçilmesini isteyenlerin oranı yüzde 49.

Aynı anketin sonuçları, aday olması halinde seçmenlerin yüzde 45'inin Harris'e oy vereceğini, ancak Trump'ın oyların yüzde 47'sini alarak öne geçeceğini gösteriyor.

BBC TÜRKÇE

 

DİĞER 22 TEMMUZ’LAR

  • 1933 - Wiley Post, Dünya etrafında uçakla tek başına dolaşan ilk insan oldu. 15.596 millik yolculuğu; 7 gün, 18 saat, 45 dakika sürdü.
  • 1946 - Kudüs'te İngiliz yönetiminin karargâh olarak kullandığı King David Hoteli bombalandı: 90 kişi öldü.
  • 1967 - Adapazarı ve Mudurnu'da gece saatlerinde meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde 173 kişi öldü, 1078 ev hasar gördü.
  • 1980 - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) eski Başkanı ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler öldürüldü.
  • 2002 - DSP’den istifalar, Meclis’te de temsil edilen yeni bir parti oluşumuna dönüştü. Yeni Türkiye Partisi, İsmail Cem’in Genel Başkanlığında 63 Milletvekilinin katılımıyla kuruldu.
  • 2004 - Pamukova tren kazası gerçekleşti. Sakarya’nın Pamukova ilçesi sınırlarında Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıkarak, toplam 230 yolcudan 41 kişinin ölümüne, 89 kişinin de yaralanmasına sebep oldu.
  • 2007 - Türkiye genel seçimleri yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi, %46,66 oy oranı ile 341 milletvekili çıkardı ve tekrar tek başına iktidar oldu.

 

22 TEMMUZ’DA DOĞANLAR

  • 1919 - Naim Talu, Türk bürokrat, siyasetçi ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı (ö. 1998)
  • 1933 - Güngör Uras, Türk gazeteci ve yazar (ö. 2018)
  • 1939 - Terence Stamp, İngiliz sinema oyuncusu
  • 1946 - Mireille Mathieu, Fransız şarkıcı
  • 1955 - Willem Dafoe, Amerikalı oyuncu
  • 1967 - İskender Paydaş, Türk müzisyen, aranjör ve yapımcı
  • 1973 - Ece Temelkuran, Türk gazeteci ve yazar

 

22 TEMMUZ’DA ÖLENLER

  • 1987 - Fahrettin Kerim Gökay, Türk bürokrat ve siyasetçi (İstanbul Valisi ve Belediye Başkanlarından) (d. 1900)
  • 1987 - Örsan Öymen, Türk gazeteci (d. 1938)
  • 1992 - Toto Karaca, Ermeni asıllı Türk opera, tiyatro ve sinema sanatçısı (d. 1912)
  • 1999 - Ajlan Büyükburç, Türk müzisyen (d. 1970)
  • 2006 - Pierre Rey, Fransız yazar (d. 1930)
  • 2008 - Suna Pekuysal, Türk sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu (d. 1933)
  • 2016 - Leyla Sayar, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı (d. 1939)


Yorumlar